Volvo Ocean Race 2017-18

VOR: Ensimmäinen yö tiiviissä nipussa

Brunel johdatti VOR-veneet Newportin satamalahdesta avomerelle, mutta yön aikana Dongfeng siirtyi kärkipaikalle. Seitsemän veneen laivue on kuitenkin erittäin hyvin kasassa.

21.05.2018

KirjoittajaKari Wilén

Ennen yhdeksännen legin starttia julkaistut miehistöluettelot olivat tuttua luettavaa. Vain kahteen veneeseen tuli vaihdoksia tai lisäyksiä. Sophie Ciszek palasi MAPFREn kannelle ja kuten aikaisemminkin vaihtui Turn the Tide on Plastic -veneessä useampi miehistön jäsen, eli kolme gastia sekä navigaattoriksi pestattu britti Brian Thompson.

Aamulla Newportissa vallitsi sankka sumu, mutta se helpotti sunnuntai-iltapäivällä tapahtuneeseen starttiin. (katso video)

MAPFRE otti parhaan startin linjan alapäästä ja Dongfeng jälleen huonoimman; paapuurin halsseilla kaikkien muiden veneiden takaa. Satamalahdella purjehdittiin taas edes takaisin yleisön edessä ja ensimmäisellä kääntömerkillä Charles Caudrelier oli nostanut Dongfengin jo toiselle sijalle.

Dee Caffari teki rohkean käännöksen merkillä aivan Vestasin keulan eteen ja tuomariveneestä liputettiin virhettä, joten Turn the Tide on Plastic joutui tekemään 360 asteen rangaistuskäännöksen. Se tipahti samalla viimeiseksi.

Punaiset veneet taistelivat keskenään avotuuliosuudella ja Brunelin kippari Bouwe Bekking hyödynsi tämän ja ohitti molemmat. Avomerelle lähdettiin hollantilaisveneen johdolla. Näyttää siltä, että perämies Peter Burling, olympiakultamitalisti ja America’s Cup -voittaja on saanut vauhtia veneeseen nihkeän syksyn ja talven jälkeen. Lauantaina Brunel voitti ratakisan Newportissa.

”Tiedämme, että meidän on voitettava punaiset veneet”, Bekking totesi ennen starttia mahdollisuuksistaan kokonaiskisan kärkikamppailussa. ”Mieluiten niin, että me voitamma ja ne ovat kuudes ja seitsemäs.”

Cardiffiin Walesiin matkaa on 3 300 meripeninkulmaa ja maaliin veneitä odotetaan 8–9 vuorokauden kuluttua.

Yhdeksäs osuus on viimeinen, joka antaa tuplapisteet, joten menestyminen sillä on tärkeää.

Juuri nyt veneet suuntaavat etelään lyhintä reittiä, jotta ne pysyisivät mahdollisimman pitkään matalapaineen rintaman reippaassa tuulessa.

(katso osuuden tilanne)

Torstaihin 24.5. klo 12 saakka voit kisassamme arvata, mikä veneistä on ensimmäisenä Cardiffissa. Tällä hetkellä äänestyksen kärjessä on MAPFRE. Kaikkien äänestäjien kesken arvotaan aito VOR-lippis.

X