Tilaa
Jutut

Vishera 1200 Flybridge

24.05.2006

KirjoittajaVenelehti

Vishera

Vishera 1200 Flybridge on terästä rajan takaa. Veneenä se on varsin mielenkiintoinen kokonaisuus. Ei vähiten hinnaltaan.

Teräsvene on etenkin sisäsuomalaisten suosikki. Itse tehtyjen ja hollantilaisten teräsveneiden rinnalle on tullut kolmas vaihtoehto: venäläinen teräsvene. Vishera-veneet valmistetaan lähes Uralilla, 1 000 kilometriä Moskovasta itään sijaitsevassa Naberezhnye Chelnyn kaupungissa. Suomessa ensimmäinen Vishera nähtiin viime vuonna Helsingin näyttelyssä, tämänkeväinen vene tuli 2 150 kilometrin matkan Venäjältä Kuopion Kallavesj-näyttelyyn. Pääsimme kokeilemaan venettä Helsingin vielä jäisillä vesillä huhtikuussa.

Perusjärjestelyiltään Vishera 1200 Flybridge on kuin mikä tahansa saman kokoluokan vene. Keulaosassa on kaksi erillistä makuukajuuttaa, molemmat kahdelle hengelle. Seinät on verhoiltu puulla ja materiaaleina on käytetty vaihtelevasti saarnia ja pyökkiä.

Valoisan ajohytin ikkunat ovat suuret ja sisustus vaaleaa. Peräkulmassa on tilava toiletti, jonka tilalle on mahdollista sijoittaa sauna. Oikealla on pentteri, jonka varustuksen voi kuitenkin valita omien mieltymysten mukaan. Salongissa on istumapaikat on kuudelle.

Visheran ulkotilat ovat kiitettävän laajat, mikäli mukaan lasketaan yläkerran tasanne. Konetila on niin suuri, että sinne voisi sijoittaa vaikka kolmannen makuukajuutan. Koeajovene oli varustettu perusmoottorilla, eli 75 hevosvoiman Yanmar 4JH3-TE:llä. Huippunopeutta vene saavutti tasan kahdeksan solmua, mikä on sama kuin sen runkonopeus.

Vishera 1200 Flybridge on 12,6 metriä pitkä ja 3,42 m leveä. Ajossa se on herkkä kallistelemaan hieman korkean painopisteen ja perän pyöreyden takia. Kaarteessa vene kallistuu lievästi ulkoreunaan.

Laadultaan ja ratkaisuiltaan Vishera on täysin kelvollinen vene vaikkapa Saimaalle. Viimeistely ei aivan ole huippuluokkaa, mutta ainakaan puutyössä ei ole mitään erityistä moitittavaa. Jotkut yksittäiset komponentit, kuten esimerkiksi 12 voltin sähköjärjestelmän sähkökaappi edustavat venäläistä kulttuuria, jota länsieurooppalaisissa veneissä ei juuri näe. Ratkaisut ovat silti varmasti toimivia. Tyyliseikoista voi olla mitä mieltä tahansa ja venäläinen maku on omansa. Visherassa on kuitenkin pyritty kansainvälisempään ilmeeseen.

Vishera 1200 Flybridge maksaa perusvarustelussaan 163 000 euroa. Veneen maahantuoja on Rigel Marine Oy, Vantaa, www.rigel-marine.com

Teksti ja kuvat: Ari Inkinen

Tiivistelmä Vene-lehden 6/2005 jutusta

Lue myös nämä

X