Tilaa
Jutut

Vilskettä vesillä -hanke: Veneily tuli kouluihin

Vaahtopäät on lapsijoukko, joka seikkailee veneillen Vilskettä vesillä -kirjasarjassa. Sen ympärille rakennettu hanke houkuttelee alakoululaisia tutustumaan veneilyharrastukseen.

11.05.2021

Kirjoittajaja kuvat timo kuukkanen

Veneilijöiden ukkoutumista on pidetty koko veneilyalaa kuihduttavana ilmiönä, olkoonkin että harrastus on saanut uutta nostetta pandemian aikana.

Nelisen vuotta sitten tietokirjailija Lissu Suursalmi aloitti Vilskettä vesillä -hankkeen, jonka tarkoitus on esitellä ja opettaa kouluikäisille veneilyä ja turvallista vesillä liikkumista. Sen yksi näkökulma on saada veneilyn pariin nuorta väkeä ja uusia perheitä. Tavoitteena on kasvattaa Suomeen uusi veneilevä sukupolvi.

Hankkeen tavoite on jakaa Suomen jokaiseen alakouluun 25 kirjan paketti, joita koulut voivat käyttää opettamisen tukena monissa aineissa, esimerkiksi äidinkielessä lukukirjana.

Koulut saavat kirjat lahjoituksina paikallisilta tai valtakunnallisilta yrityksiltä. Rannikkoseudulla myös pursiseurat ovat lahjoittaneet kirjapaketteja, sillä ne näkevät tässä yhden jäsenhankinnan kanavan.

Tähän mennessä kirjapaketteja on jaettu kymmeniin kouluihin.

Hankkeen keskiössä on kolme Suursalmen kirjoittamaa ja Pekka Rahkosen kuvittamaa lastenkirjaa, joista ensimmäinen osa Vaahtopäät purjehdusleirillä (Våghalsarna på seglingsläger) ilmestyi syksyllä 2017. Siinä kuusi lasta saapuu purjehdusleirille ja hitsautuu hauskaksi Vaahtopäät-kaveriporukaksi.

Tulevana kesänä ilmestyvä toinen osa keskittyy moottoriveneilyyn. Kolmannessa osassa tutustutaan muihin vesiharrastuksiin ja huolehditaan veneily-ympäristöstä. Myös nämä osat on tarkoitus lahjoittaa kouluihin yritysten tuella.

Vilskettä vesillä -sarjaan kuuluvat myös pienemmille lapsille tarkoitetut Vesiloruja/Vattenramsor-kirjat.

Suursalmi kaavailee Vilskettä vesillä -hankkeesta myös vientituotetta, jossa paikalliselle kielelle käännettyjä kirjoja jaetaan kouluihin samalla periaatteella.

Koulut kiinnostuneita

Nissnikun koulu Kirkkonummella sai paketin Vaahtopäät purjehdusleirillä -kirjoja reilu vuosi sitten. Kolmannen luokan opettaja Pauliina Lappalainen piti kirjoja lottovoittona.

”Kirja tarjoaa monta opetuksellista tulokulmaa. Sen avulla lapset pystyvät samastumaan leiritunnelmaan, sillä he ovat kesäleiri-iässä. Siinä aluksi vähän jännitetään uusia kavereita ja uutta lajia”, Pauliina Lappalainen kertoo.

”Luokassa keskustelimme tarinan ja kaverisuhteiden erilaisista ulottuvuuksista. Pohdimme leirielämää ja purjehtimista.”

”Oppiaineisiin ja opetussuunnitelmaan löytyi useita yhtymäkohtia. Harjoiteltiin lukemista. Tuulen voima purjeessa liittyi fysiikan alkeisiin. Tutustuttiin veneilyyn liikuntalajina, opeteltiin solmuja ja maalattiin purjeveneitä.”

Vaahtopäät purjehdusleirillä opettaa purjehdusta lasten tasolla.

Yllättävän harva Lappalaisen oppilaista oli veneillyt aiemmin. Silti opettaja ja oppilaat pitivät kirjan tarinasta.

”Kirja tarjosi itsellenikin uutta knoppitietoa, ja lapsille lajiin tutustuminen toiminnan kautta on innostava lähestymistapa.”

Pauliina Lappalaisen oppilas, kymmenenvuotias Salla Lehmusto on kiinnostunut purjehduksesta, sillä hänen isänsä on kertonut omasta Atlantin ylityksestään. Salla itse ei ollut veneillyt aiemmin.

”Vaahtopäät purjehdusleirillä on kiva kirja, kun siinä on kuvia ja yksityiskohtia. Tarina ja tietoa”, Salla esittää tiukan analyysinsa.

”Se tarkkaileva lokki on kiva, kun se antaa ohjeita.”

Salla Lehmusto innostui veneilystä opiskeltuaan Vaahtopäät purjehdusleirillä -kirjaa. Tässä on hahmottumassa paalusolmu.

Vilskettä vesillä -hanke ei pääty kirjan takakanteen, vaan se luo esimerkiksi junioritoimintaa järjestäville pursiseuroille valmiin lähestymisväylän kouluille. Myös opettaja Lappalainen toivoo yhteistyötä pursiseuroilta, kuten muidenkin lajien edustajilta.

”Kevätretki satamaan ja purjeveneen kokeilu olisi loistojuttu, koska siihen voidaan yhdistää monta opetuksellista elementtiä.”

Sallakin on innostunut: ”Olisi tosi kiva päästä purjehtimaan jollalla!”

Lue myös nämä

X