Uutiset

Viime kesänä salamoi keskimääräistä enemmän

21.10.2011

TekstiKiti Westerback

Jarmo Vehkakoski 

Kesän 2011 aikana paikannettiin yhteensä noin 180 000 maasalamaa, joka on hieman enemmän kuin viime kesänä, ja noin 40 000 salamaa enemmän kuin keskimäärin.

Tänä vuonna ukkoskausi alkoi rajuna jo heti kesäkuun alkupäivinä, kun ukkosille suotuisat ilmamassat saapuivat Suomeen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kesäkuussa ja varsinkin heinäkuussa salamoi tavanomaista enemmän, kun taas elokuussa salamointi jäi tavanomaista vähemmälle.

– Vaikka ukonilmoja oli kesällä tavanomaista enemmän, jäivät niiden aiheuttamat rajuilmat selvästi viime kesää pienemmiksi. Koko vuoden suuri salamamäärä selittyykin sillä, että voimakkaita, joskaan ei poikkeuksellisia, ukkosia esiintyi tasaisesti pitkin kesää, toteaa tutkija Antti Mäkelä Ilmatieteen laitoksesta.

Salamatiheydet olivat suurimmat Länsi-Suomen ja Oulun lääneissä. Myös Lapissa ukkosia esiintyi runsaasti.

Rajuja ukkospäiviä seitsemän

Keskimäärin kesän aikana Suomessa esiintyy muutamia sellaisia päiviä, joiden aikana havaitaan yli 10 000 maasalamaa. Tänä kesänä tällaisia päiviä oli seitsemän, mikä on melko harvinaista.

Suurinkaan vuorokausiarvo, 17 300 salamaa 10. heinäkuuta, ei kuitenkaan yltänyt lähellekään ennätyksiä.

Viime kesänä ei päästy myöskään kesän 2010 suurimpiin arvoihin, jolloin esimerkiksi 8.8.2010 paikannettiin noin 25 000 salamaa.

Ukkoset ja salamointi jakautui melko tasaisesti ympäri maata.

Yleensä Suomen ukkoskausi alkaa toukokuussa ja päättyy syyskuussa. Ukkosia esiintyy myös muina vuodenaikoina, mutta niiden merkitys tilastoihin on vähäinen.

Eteläisempiin maihin verrattuna Suomen vuotuiset salamamäärät ovat vähäiset, mutta pahimmillaan myös Suomen ukkoset voivat olla poikkeuksellisen rajuja.

Lisätietoja

Kuva: Jarmo Vehkakoski

 

Lue myös nämä