Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Uutiset

Vesillä päästöttömästi vuonna 2050

08.05.2013

KirjoittajaKiti Westerback

Orcelle

Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä esittää radikaaleja muutoksia suomalaisen liikenteen käyttövoimavalikoimaan.

Tavoitteena on liikenteen öljyriippuvuuden katkaisemisen myötä hillitä ilmastonmuutosta ja turvata nykyistä parempi polttoaineomavaraisuus.

Tänään liikenneministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiaiselle luovutetun Tulevaisuuden käyttövoimat liikenteessä -työryhmän loppuraportin tavoitteena on, että Suomessa luovutaan henkilöautoliikenteessä kokonaan fossiilisten polttoaineiden käytöstä vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteena on myös, että samana vuonna veneilyliikenne on lähes täysin päästötöntä.

Loppuraportin mukaan huviveneilyn osuus vesiliikenteen 856 562 tonnin polttoaineenkulutuksesta oli vuonna 2011 alle 6% eli 51 320 tonnia. Fossiilisten polttoaineiden kulutusta veneilyssä halutaan vähentää etenkin öljyn hinnan jatkuvasti kallistuessa. Samaan aikaan sähkökäyttöisten laitteiden määrä veneissä lisääntyy ja energiankulutus kasvaa.

Raportin ratkaisu on polttomoottoreiden sijaan käyttää sähkömoottoreita tai isommissa veneissä hybridijärjestelmiä. Sähkö taas tuotetaan uusiutuvista energialähteistä tai litiumakkuja hyödyntävillä sähkömoottoreilla, joissa on sähköntuottojärjestelmät.

– Mitä aikaisemmin toimenpiteisiin ryhdytään, sitä kivuttomammin niistä selvitään, totesi loppuraportin vastaanottanut kansliapäällikkö Pursiainen.

Lisätietoja

Kuva: Tulevaisuuden laivakonsepti
www.2wglobal.com/www/environment/orcelleGreenFlagship/index.jsp

 

X