Tilaa
Testit

Vertailussa taitettavat sähköpyörät – Satulasta saaristoon

Taitettavan sähköpyörän pitäisi olla kätevä matkakumppani. Taiton helppous, paketin koko ja paino painavat tärkeinä veneilijän vaakakupissa. Erilaisten sähköapujen toiminnassa ja ajomukavuudessa on myös valtavia eroja.

01.06.2022

Kirjoittajamarko lysmä

KuvaajaMIRVA KAKKO, MARKO LYSMÄ, ARJA KANGASNIEMI

  • Beixo Compact Edrive
  • Lacros Scamper
  • SXT Velox Max
  • Tern Vektron
  • Xiaomi Mi Smart Electric
  • Yosemite Folding
  • Verrokki: Xbike X21C

Sähköavusteisissa taittopyörissä veneilijän kannalta tärkeä ja tavoiteltava kolmiyhteys – keveys, ketteryys ja kompaktisuus – on useimman vertailupyörän osalta haasteellinen yhtälö.

Pyörät tuppaavat painamaan jopa yli tai vähän alle 20 kiloa. Hennoilla voimilla ja kevyillä hermoilla raskaita pyöräpaketteja on hankala ja rasittava käsitellä. Ylipaino, jos sitä sellaiseksi voi kutsua, haittaa pyörien kuskaamista veneessä, auton tavaratilassa, kaupunkiliikenteessä tai vaikka veräjähississä.

Sähkikset rullaavat pääsääntöisesti hyvin erityyppisillä tienpinnoilla. Tyypillisesti pystyn ajoasennon  johdosta ajaminen niillä luonnistuu parhaiten vakaasti, kiireettömästi ja suoraan. Maastossa niiden kanssa ei pärjää, vaikka alle olisi laitettu maastorenkaat.

Myös kompaktin käsite saa kuuden pyörän taiton mekanismeja arvioidessa uusia ulottuvuuksia.

Testiin valittiin tarkoituksella eri ratkaisuilla toteutettuja sähköavusteisia taittopyöriä. Kuuden sähkötaittopyörän vertailun kyytiin lähdetään niitä kuvailevien adjektiivien kautta: hyvä, jouheva, mukava, miellyttävä, kevyt, ketterä, kamala, tavallinen, outo, helppo ja raskas.

Viisi testikuskia pääsivät pyörien kanssa sinuiksi pitkillä ja lyhyillä koeajoilla, jotka sisälsivät tasaisen asfaltin lisäksi jyrkkiä nousuja, muhkuraisia ja sepelin kirjomia kaupunkiraitteja ja maaseutuhenkisiä hiekkateitä. Sellaisia joita pyörää mukanaan kuskaava veneilijä kohtaa esimerkiksi hiljaisessa saaristossa.

Katso videolta millaisia ominaisuuksia pyörillä on.

Näin testasimme

Vertailussa on kuusi hyvin erilaista ja eri hintaluokan taitettavaa sähköpyörää, jotka on varustettu erilaisella sähkömoottoritekniikalla.

Pyörillä ajettiin yksi pitkä yli 20 kilometrin matka, Xiaomilla ja Yosemitella pisimmillään puolet tästä. Lisäksi pyörillä tehtiin useita lyhyempiä 5–10 kilometrin matkoja. Viisi testaajaa kokeili pyöriä ja niiden ajomukavuutta.

Jokaisen pyörän kohdalla arvioitiin ajoasentoa, satulan mukavuutta, ohjaustangon säätöjä, jarruja ja muita yksityiskohtia. Mittarista katsottiin ajettu matka, akkuvirran käyttö ja mahdollisia muita ajotietoja. Punnitsimme pyörät, joten osa luvuista eroaa valmistajien tiedoista.

Taittamisen toimintaa arvioitiin siten, että kaikki taittoivat pyörät pakettiin useasti. Niitä käytettiin omiin työmatkoihin ja kokeiltiin laittamista veneen kyytiin, kantamista kotiin ja toimistoon. Paino, kuljetettavuus ja tukiratkaisut tulivat hyvin esille.  Korostettakoon, että verrokki edustaa maastoajettavaa erikoisuutta, joka vaatii muita enemmän kuljetuskapasiteettia niin veneessä kuin autossa sekä kantovoimaa.

Lue vertailun tulokset Vene-lehden kesäkuun numerosta 6/2022

VERTAILUN VERROKKI: XBIKE X21C

Lue myös nämä

X