Tilaa
Testit

Vertailussa paksut purjehduskäsineet – Raakaan keliin

Purjehduskäsineitä markkinoidaan jopa talvihansikkaina. Ne eivät kuitenkaan varmasti pysy kuivina ja lämpiminä viileällä säällä. Monet vertailun hanskat vaativat oheen muita suojaavia vaihtoehtoja.

15.03.2022

Kirjoittajaarja kangasniemi

Kuvaajaanton reenpää, arja kangasniemi

  • Gill Helmsman
  • Marinepool AGT-32
  • Musto Performance Winter
  • Rooster Combi
  • Sealskinz Extreme Cold Weather

Viileiden säiden purjehdushanskoja on kahta sorttia. Osassa talvikäsineistä on useampi kerros: päälliskangas, lämpöeriste, vedenpitävä kalvo ja vuori. Osa on vuorittomia hanskoja, jonka päämateriaali on neopreeni tai vastaava. Neopreenin idea on, että materiaali imee kosteutta oman imukykynsä verran, minkä jälkeen vesi ei vaihdu, vaan neopreeni säilyttää tasaisen kosteuden, joka on lähtöisin pääasiassa kehosta. Neopreeniasusteita ei kuitenkaan suositella ääriolosuhteisiin.

Talvikäsineissä on, muiden purjehdushanskojen tapaan pitoa ja kulutusta lisääviä vahvikkeita ja ompeleita. Vahvikkeet tuovat myös hieman lisäpaksuutta hanskoihin. Koska viileiden kelien hanskat on valmistettu paksummasta materiaalista tai ovat vuorillisia, ne saattavat olla kömpelöt joissakin tarkkuutta vaativissa toimissa. Tosin tässä on eroja käyttäjien välillä.

Testihanskojen vahvikkeet ja rannekkeiden pituudet poikkeavat toisistaan. Vas. Marinepool, Sealskinz, Gill, Rooster ja Musto.

Testejä veneessä ja kotona

Testasimme viidet purjehdushanskat, joita kuvataan kylmän sään tai talvihanskoiksi. Niistä vuorilliset ovat Gill ja Sealskinz. Rooster on vuoriton, mutta siinä on fleecevuorinen kärkisuoja. Musto ja Marinepool ovat kokonaan vuorittomat. Marinepoolien pääasiallinen materiaali on neopreeni. Myös Musto ja Rooster on suurelta osin valmistettu neopreenin kaltaisesta materiaalista.

Kokeilimme käsineitä ensin veneessä. Käyttötestaukseen vaikuttaa kuitenkin aina käyttäjän kokemus ja ominaisuudet, esimerkiksi hanskoissa se, miten paleltumisherkät kädet ovat. Saadaksemme hanskoista myös käyttäjästä riippumattomia tuloksia, teimme lisäksi erilaisia testejä kotona.

Purjehduskäsineitä, kuten muitakin vaatteita ja asusteita hankkiessa, sovittaminen on tärkeää ennen ostopäätöstä. Liian väljät hanskat hankaloittavat venetoimia. Jos hanskojen sormet esimerkiksi ovat liian pitkät, tyhjäksi jäävä sormenpää saattaa jäädä vaikkapa skuutatessa köyden ja vinssin väliin, mikä voi aiheuttaa vaaratilanteita.

Lue vertailun tulokset Vene-lehdestä 3/2022.

Lue myös nämä

X