Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Vertailussa neopreenikäsineet – Kuivasti paras

Kätevien neopreenikäsineiden kirjo on valtava. Etsimme useammissa vesiaktiviteeteissa toimivia malleja. Kymmenen ohuen käsineen vertailussa niitä arvioitiin purjehtijoiden, melojan ja leijasurffaajan käytössä.

05.11.2021

Kirjoittajamarko lysmä arja kangasniemi

Kuvaajamarkus pentikäinen, arja kangasniemi, marko lysmä

  • AQUA LUNG ADMIRAL III
  • ARENA ICE SWIMMING
  • CRESSI ULTRA STRECH
  • CREWSAVER TRI-SEASON
  • GILL THREE SEASON
  • GUL NEOPRENE
  • HUUB SWIM
  • MARES AMARA CAMO GREEN 20
  • MARINEPOOL NTS
  • SEAC COMFORT

Matkapurjehduksessa testihanskoja kokeilivat mies ja nainen. M-kokoiset käsineet mahtuivat molemmille, joskin osa hanskoista oli tosi tiukkoja miehelle. Joissakin hanskoissa saumat painoivat miehellä enemmän kuin naisella, mutta se ei aina haitannut käytössä. On tärkeää, että purjehdushanskat istuvat hyvin, eikä esimerkiksi joku sormista ole liian pitkä, sillä tyhjä sormenpää on kömpelö ja jää helposti esimerkiksi köyden ja vinssin väliin.

Varsinaisia purjehdushanskoja testikappaleista ovat vain Crewsaver ja Gill. Tämän huomasi selvästi sekä vahvikkeista että pidosta, jota testasimme kuivilla hanskoilla hiilikuituruorissa ja veneen köysillä. Matkapurjehtiessa ja venettä huollettaessa neopreenihanskoille on kuitenkin käyttöä, sillä vaikka suurin osa hanskoista eivät ole lämpimiä, ne suojaavat hyvin sateelta ja tuulelta. Käytimme niitä esimerkiksi, kun purimme mastoa nostoa varten.

Miehen ja naisen välillä syntyi mielipide-eroja puettavuuden suhteen. Miehen mielestä Aqua Lung-, Gul-, Mares-hanskoissa pukemista ja riisumista auttoi ranteen kiristysnauha. Naistestaaja puolestaan piti kiristysnauhattomista hanskoista, koska tarranauhoja, jotka tarttuvat helposti purjehdustakin hihansuiden kiristysnauhoihin, oli ranteissa yhdet vähemmän. Kaikissa hanskoissa rannekkeet olivat kuitenkin riittävän tiukat, jotta ne pysyivät kädessä.

Iloksemme huomasimme, että useammalla hanskaparilla pystyi käyttämään karttaplotterin kosketusnäyttöä, mutta älypuhelinten kanssa hanskat eivät toimineet. Hansikkaita ei tarvitse ottaa joka kerran pois kädestä, kun haluaa esimerkiksi tarkistaa etäisyyden seuraavaan kohteeseen tai merkitä plotteriin etapin.

Arvosteluperusteet

Istuvuus ja mukavuus. Ohuet 1,5–3 millin  neopreenikäsineet istuvat kädessä sopivan tiukasti. Ne eivät saa kiristää liikaa ja väsyttää käsiä tai sormia. Sisäpuolen materiaalin miellyttävyys, rannekiristys ja erilaiset materiaalit tarrakiinnityksineen huomioitiin. Yksityiskohdilla on merkitystä, kun hanskoja pidetään pitkään. Haittaavat leikkaussaumat laskivat pisteitä.

Monikäyttöisyys. Tärkeänä kohtana pidettiin neopreenikäsineiden toimivuutta purjehtiessa ja vesiharrastuksissa yleishanskoina. Hyvä pito ja sormituntuma vaikuttivat keskeisesti arviointeihin. Hanskoja käytettiin matkapurjehduksen lisäksi myös meloessa, leijasurffauksessa ja avovesiuinnissa. Kilpapurjehtija osallistui hanskojen kokeiluun.

Vedenpitävyys ja kuivuminen. Vedenpitävyyttä arvioitiin eri käyttötilanteissa. Valutuskokeessa hanskat täytettiin vedellä ja annettiin tyhjentyä saumoista. Käsineet kasteltiin umpimäriksi ämpärissä ja laitettiin kymmeneksi tunniksi kuivumaan huonelämmössä. Testi toistettiin kääntämällä käsineet nurinpäin.


 

Lue vertailu kokonaisuudessaan Vene-lehdestä 11/2021.

Tilaa Vene-lehti tarjoushintaan täältä.

X