Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Veneruoka: Stora Hästö – Stora risotto

27.07.2019

Kirjoittajaja kuva Seilori

60° 04,02’ P 21° 32,21’ I

Kippari seisoo ruorin takana ilman paitaa ja nauttii heinäkuisesta helteestä.

Harvinainen lempeä pohjoisenpuoleinen tuuli työntää purtta kohti kaakkoa Kihdin selällä. Tiedetään mistä ollaan tulossa, mutta ei tiedetä mihin ollaan menossa. Kapteeni alkaa viritellä emännän kanssa keskustelua seuraavasta yöpaikasta. Vastauksesta päätellen pitäisi olla omaa rauhaa ja rakkautta, ostosmahdollisuuksia, hyvä suihku, mielellään sauna, mahdollisimman vähän muita veneitä ja mukava rantaravintola. Kipparilta pääsee hiljainen perkele, eihän tuollaista paikkaa heinäkuussa ole napapiirin eteläpuolella olemassakaan.

Hetken tuumittuaan kapteeni tekee päätöksensä. Rouva ruoriin ja kippari etukannelle genaakkerin kimppuun. Kohta purren loki alkaa kivuta ja keula kohista.

Parin tunnin päästä emäntä tulee pettymään palveluiden puutteeseen, mutta ihastuu varmasti saaren kauneuteen. Reitti vie kohti Stora Hästön luonnonsatamaa.

Kallioinen poukama ilmestyy näkyviin iltapäivän autereisena hetkenä kuin postikortista. Lähestyminen tehdään hiljaa koneella rouvan roikkuessa keulakaiteessa kalliokiila kädessään ja kiinnitysköysi hampaissaan. Kun peräankkuri ottaa pidon ja emäntä kuittaa keulan olevan kiinni, kapteeni katoaa kannen alle ja keittiöstä alkaa kuulua kolinaa.

Kippari ojentaa rouvalle pullon kevyttä italialaista valkoviiniä. Emäntä saa tehtäväkseen etsiä rannalta mukavan paikan ilta-auringosta ja viihtyä hetken itsekseen Piemontelaisen vietävänä. Hetkeä myöhemmin kippari liittyy seuraan mukanaan kuuma kattilallinen herkullista kanarisottoa.

Ruokailun jälkeen kävellään saaren kaunista luontopolkua. Rouva on käärmeissään nähtyään mustan matelijan varvikossa, mutta suostuu jatkamaan matkaa kipparin reppuselässä.

Ilta päättyy nauruun, yhteiseen uintiin ja upeaan auringonlaskuun.

Hyvä ruoka – parempi purjehdus, pohtii Seilori.

Stora Risotto

200–300 g marinoimattomia broilersuikaleita
1–2 tl currya
Hyppysellinen mustapippuria
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
Pilkottu sipuli
2 dl risottoriisiä
Kanafondia tai kanaliemikuutio
5 dl vettä
400 g herne-maissi-paprika­sekoitusta
1 prk mustaherukkahilloa
2 sitruunaa

Valmistus: 

Mausta broilerit pippurilla, suolalla ja curryllä. Älä ujostele.
Ruskista fileesuikaleet. Kaada öljyä kattilaan, kuullota sipuli ja riisi. Lisää kattilaan vesi ja anna kiehua. Lisää kanafondi.
Keitä riisiä 10 minuuttia ja lisää kana sekä vihannekset, sekoita välillä.
Jatka keittämistä vielä toiset 10 minuuttia.
Sekoita hyvin ja jätä hautumaan kannen alle vielä 5 minuutiksi.
Tarjoile kuumana mustaherukkahillon kera. Muutama sitruunalohko tekee mukavan säväyksen annoksen kruununa.

X