Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Veneruoka: Seilin soppa

30.06.2019

Kirjoittajaja kuva Seilori

60°14,1’P, 21°57,15’I

Aivan hulluuteen asti yltävä puuskainen itätuuli repii purjeita ja kipparin kärsivällisyyttä. Perustuulta ei tunnu löytyvän lainkaan, keli viuhtoo 5–12 m/s välillä eikä osaa päättää tuuleeko vaiko eikö. Rouva istua nököttää jo hieman alistuneen näköisenä ison jalusköysi valmiiksi kädessään. Kotisatamasta lähdöstä ei ole kulunut kuin pari tuntia ja avotilassa jo tiedustellaan mihin laitettaisiin parkkiin. Saarten yli putoavat puuskat iskevät vihaisesti kerta toisensa jälkeen kallistaen veneen broachin rajoille, pari kertaa ylikin.

Kippari päättää ottaa kurssin kohti Seilin saarta, jotta tuulelle voidaan näyttää sekä paatin että rouvan ahteria. Meno ja emäntä rauhoittuvat. Rouva ruoriin. Sitten kapteeni katoaa kannen alle ja keittiöstä alkaa kuulua kolinaa.

Seilin saarella on synkkä menneisyys leprasairaalana ja sen jälkeen hullujenhuoneena. Vuoden 1960 jälkeen saarelle ei otettu enää uusia potilaita ja sairaalarakennukset ovat nykyisin Turun yliopiston tiloja. Saarella on peräti kolme rantautumispaikkaa, joista saaren länsirannalla sijaitseva suojainen postilaituri soveltuu hyvin pakopaikaksi navakalta itätuulelta. Peltigenua tuo paatin nätisti tukevaan laituriin. Kapteeni jättää soppansa hetkeksi hautumaan, auttaa isopurjeen pussiin ja korjaa vaivihkaa yhden lepuuttimen korkeutta. Rouva mulkaisee, mutta leppyy heti kun herkullinen kanakeitto kannetaan pöytään.

Kippari koluaa vielä pilssistä hedelmäistä valkoviiniä emännälle ja itselleen vaaleaa olutta.

Ruokailun jälkeen kävellään kauniilla Seilin saarella ja käydään katsomassa vanhaa kirkkoa, jossa on eristetty osasto sairastuneille. Vieraillaan myös päärakennuksen näyttelyssä. Pienen huoneen sängyllä lojuva pakkopaita vetää sanattomaksi. Seili pitää itse kokea, sen historian värittämää tunnelmaa ei voi sanoin selittää. Täällä jos jossain kannattaa saaristossa vierailla.

Postilaiturin tyynessä rauhassa on mukava istua iltaa ja pitää emäntää kädestä kiinni. Viiniä meni lopulta koko pullo, kippari kyllä vähän auttoi siinä hankkeessa.

Hyvä ruoka — parempi purjehdus, pohtii Seilori.

Seilin soppa 4 hlö

maustamatonta broilersuikaletta 400 g
suolaa 0,5 tl
currya 3 tl
keittojuureksia pakasteesta 1 pss
sulatejuustoa 1 dl
hienonnettua persiljaa 2 rlk
kanalientä 1 l
sitruunamehua 2 rlk
riisiä 1 dl
kerma 2 dl

Valmistus:
1. Kypsennä riisi kanaliemessä, keitä n. 5 min.
2. Mausta broilersuikaleet suolalla ja curryllä
3. Paista broilersuikaleet pannulla ruokaöljyssä
4. Lisää paistetut suikaleet ja keittojuurekset kanaliemeen
5. Lorauta kerma joukkoon
6. Jatka keittämistä vielä 5 minuuttia
7. Lisää sulatejuusto, sitruunamehu ja maista. Tarvittaessa lisää suolaa ja currya.
8. Lisää kuuman keiton päälle persilja

X