Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Uutiset

Venepoliisi: Villiä menoa vesillä – vesiliikenteessä paljon petrattavaa

07.08.2021

Kirjoittajaja kuva timo kuukkanen

Veneilyn suosio on lisääntynyt selvästi, mutta venepoliisi näkee vesiliikenteessä paljon petrattavaa.

Veneliikenteessä on ollut kesän aikana turhan paljon villin lännen meininkiä, hurjia nopeuksia ja holtittomuutta, kertoo ylikonstaapeli Jarmo Niininen Helsingin venepoliisista.

”Ylinopeudet ja ruorijuoppojen määrä ovat lisääntyneet ja vesiskootterit ovat korostuneet poliisin tehtävissä Helsingin vesillä”, Niininen päivittelee.

”Jeteillä on räpätty rajoitusalueilla päättömästi ja häiritsevästi. Niillä haetaan yleisöä rannoilta, kun avomerellä olisi turvallista ja hyvin tilaa”, Niininen ohjeistaa.

Vuokraustoiminnan vapautumisesta ja määräysten lieventämisestä on syntynyt uutta liiketoimintaa mutta myös epäkohtia. Tehokkaan menopelin saa alleen, vaikkei sen kuljettamiseen olisi osaamista.

”Paljonko pitää sattua, että asiaan herätään? Vuokralleantaja on kiinnostunut lähinnä vuokrasta, mutta vastuut jäävät loppupeleissä kipparille, joka on usein vielä aloitteleva eikä ole kunnolla sisäistänyt vesiliikenteen pelisääntöjä.”

Niininen on toivonut kohennusta veneilijöiden vesiliikennesääntöjen tuntemiseen ja asenteisiin, mutta yhä useammalta ne ovat unohtuneet. Jäljelle jäävät kovemmat keinot, kuten huviveneen kuljettajan pätevyystutkinto ja promillerajan laskeminen.

”Mopoon tarvitaan kortti, mutta sama 15-vuotias kaveri saa ajaa isän 20 tonnia painavaa venettä ilman pätevyyttä.

”Taitamattomat veneilijät tehokkailla ja nopeilla vesikulkuneuvoilla ovat vaarallinen yhdistelmä, ja nykyinen promillerajakin antaa virheellisen viestin, että vesillä saa ottaa.”

Venepoliisin kokemista epäkohdista huolimatta suurin osa veneilee hienosti. Niininen antaa myös myönteistä palautetta: pelastusliivejä käytetään nyt kiitettävän yleisesti.

Kesän viimeisille viikoille Niininen toivoo terveen järjen käyttöä. ”Älkää hyvät ihmiset roikottako lapsia liikkuvan veneen keulakaiteiden välistä! Veteen pudonneelle voi käydä huonosti. Eikä donitseja pitäisi vetää varsinkaan vilkkailla väylillä!”

”Nauttikaa vesillä ilman kiirettä ja antakaa sama tilaisuus myös muille. Tähystäkää ja huomioikaa muut vesilläliikkujat.” 

 

X