Tilaa
Jutut

Veneilytaidot: Navigointi – Perusasiat haltuun!

Vesillä liikkuminen vaatii yhä perustason suunnistustaitoja, vaikka nykyisin navigointia helpottavat useat sähköiset järjestelmät. Reittisuunnittelun osaaminen luo lisäturvaa.

13.05.2022

KirjoittajaMatti-Pekka Falck

Kuvaajaveneen arkisto, istock

Vaikka elektroniikka helpottaa huomattavasti vesillä liikkumista nykyään, ei pelkkiin sähköisiin järjestelmiin pidä luottaa. Hupiakun tyhjentyminen kesken reissun voi aiheuttaa jopa paniikin, jos ei ole etukäteen opetellut tavallisen merikartan käyttöä. Myös muut perustason tiedot pitäisi hallita ennen veneeseen nousua. Ne on käyty läpi tässä jutussa.

Paperikartta

Paperikartta eli merikorttisarja pitää yhä pintansa navigoinnin perusvälineenä, vaikka sähköiset järjestelmät ovat yleistyneet nopeasti. Paperikartta antaa paremman kokonaiskuvan reittisuunnittelun pohjaksi kuin pieni karttaplotterin tai tabletin näyttö. Sähköisten karttojen haasteena on skaalautuminen, jossa kartan zoomaaminen sisään ja ulos vaikuttaa kartan sisältämään informaatioon. Paperikartassa kaikki informaatio on jatkuvasti esillä ja reitin varrella sijaitsevien avoimien vesialueiden laajuus on helpommin hahmotettavissa.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X