Tilaa
Jutut

Veneiljän luontokohde: Pakanavuoren kalliomaalaukset – Äijä valvoo veneilijää

Kouvolan uuden Virtakiven vierassataman yläpuolella pääsee matkustamaan kauas vesillä liikkumisen historiaan.

16.10.2020

Kirjoittajaja kuvat markus ånäs

Kimolan vanhan uittokanavan kunnostaminen alusliikenteeseen sopivaksi Kouvolan ja Heinolan välillä oli viime kesän suurimpia veneilytekoja. Aiemmin reittiä ei ole päässyt veneellä, mutta nyt Kouvolan Pyhäjärvelle pääsee aina Päijänteen vesistöön kuuluvalta Pielavedeltä asti, 400 kilometrin päästä. Mutta miksi ajaa sinne?

Ihmisen muokkaama maisema ei yleensä nouse esiin kauneimpia luontokohteita valittaessa, ellei kyse ole poikkeuksellisen vanhasta kohteesta. Ja sellainen löytyy Voikkaalta, Pakanavuorelta, Virtakiven uuden vierassataman yläpuolelta.

Suomessa kivi- ja pronssikautisia kalliomaalauksia tunnetaan 96 kappaletta, mikä on eniten Skandinaviassa. Varhaisimmat on tehty jo 5000−4500 eaa, tuoreimmat muinaisiin kalliomaalauksiin luettavat 1500 eaa. Maalaukset sijoittuvat yleensä vesistöjen varsille, hyvin näkyviin paikkoihin. Näin ohi melovat ovat voineet nähdä ne. On toki täysin spekulaatioiden varassa, onko kyse ollut taidenäyttelyn kaltaisesta ripustuksesta vai mainostuksesta, ja onko maalauksilla ollut samankaltaista reviirienmerkkailun ajatusta kuin jengeillä Yhdysvalloissa tai omaa merkkiään bommailevalla jakomäkeläisnuorella.

Pakanavuoren kallio on rapakiveä.

Mutta sieltä se loistaa joka tapauksessa yhä, Pakanavuoren päältä, korkean rapakivisen pystykallion kyljestä, koukkupolvinen ja pitkämulkkuinen äijänkäppänä. Kädet ovat kuristuneet yläilmoja kohti, joko mielipuolisen transsin reväyttäminä. Tai tunkeilijan ylle kirousta heittäen.

Suomessa kalliomaalaukset on yleensä tehty vedestä käsin, mutta täällä maalari on seissyt maalla, niin korkealla Kymijoen yläpuolella se sijaitsee.

Maalaus on kärsinyt sekä aikain haalistavasta vaikutuksesta että ilkivallasta. Piirustusta saa katsoa kauan, ennen kuin sen hahmottaa, edes osaksi. Ukko on edelleen selvimmin näkyvissä, mutta toinen vain vaivoin. Eläimiä on löydetty pari, mutta niitä havainnoidessa saa nykyisin käyttää jo runsaasti mielikuvitusta.

Ihmishahmon hahmottaa kaikista Pakanavuoren kuvista parhaiten, mutta senkin vain vaivoin. Timo Miettisen vuonna 1974 löytämä maalaus on joskus turmeltu sinisellä värillä, mutta se on saatu pääosin puhdistettua.

Lue myös nämä

X