Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Veneilijän luontokohde: Storsand – Paratiisiranta

Pohjoisessa Merenkurkussa ranta on yleensä hiekkaista. Uudenkaarlepyyn Storsandin dyynialue on komein tutustumiskohde harvinaiseen luontotyyppiin.

15.11.2020

Kirjoittajaja kuvat markus ånäs

Pohjoista Merenkurkkua ei voi yleensä sanoa tyyneksi mereksi, mutta sen sijaan tietyissä tilanteissa Tyyneksi valtamereksi. Mielleyhtymä on vahva, kun katselee ulapalta kiikareilla leppeänä päivänä rannikkoa, joka levittäytyy hiekkaisina dyyneinä kilometrien matkalle pitkin Pohjanmaan rannikkoa.

Hiekkarantoja on useita. Silti esimerkiksi Kaffestuganin kohdalla olevan Fäbodanin rannan ohi kiilaa vaikuttavuudessaan Monäsin Storsand, jonka omailmeistä luontoa on ihan syystä vaalittu muun muassa Natura-statuksen avulla.

Rantakasvit valtaavat alaa Storsandissa, jossa järviruo’on poistoa on tehty liki koko hiekkarannan mitalla.

Storsandin dyynialue on noin 200 neliökilometrin kokoinen. Dyynimuodostelmat ovat Suomessa harvinaisia, vaikka hiekkarantoja sinällään on. Avoimia dyynipaikkoja uhkaa Suomessa umpeen kasvaminen, rannoilla muun muassa kaislojen ja ruokojen toimesta, heti rannalta sisemmäs edettäessä puiden, kuten mäntyjen ja katajien vallatessa uutta alaa. Rantojen rehevöityminen on monesti seurausta niissä harjoitetusta laiduntamisesta, sisämaan puolestaan siitä, että niitä ei enää laidunneta. Ristiriitaista tilannetta yritetään korjata aktiivisin toimenpitein myös Storsandissa. Muun muassa puita kaatamalla ja juuria jyrsimällä yritetään ylläpitää avointa ja paahteista ympäristöä, joka on useiden kasvien, lintujen ja hyönteisten elinehto.

Päivä vierähtää mukavasti vaikka rantalentopalloa pelaamalla, tai sitten vaikka grillaamalla joko ihoaan rannalla tai pihvejä alueen lukuisissa grillipaikoissa.

Ihminen puolestaan nauttii Storsandissa uskomattoman hienojakoisesta hiekasta, joka pursuaa varpaiden väleistä. Matalaa jatkuu kauas ulos. Hiekkasärkät nousevat merestä vielä kymmenien metrien päässä rantaviivasta elegantisti näyttämään kupuaan.

Monäsin rantamaisemaa hallitsee Stubbenin vanhat majakkasaaret, jotka ovat vilkas huviveneilyn kohde. Stubbeniin kuuluu Lillskär ja Storskär – vuonna 1957 rakennettu majakka sijaitsee pienemmällä, isommalla puolestaan Stubbenin pooki.

Storsandissa ei ole laituria, mutta väylä Monäsistä suositulle veneilykohteelle, Stubbenin majakkasaarille menee sen taitse. Pieni koukkaus Lotanin ympäri ja vene ankkuriin ja apuveneellä maihin. Tai uimalla, kuten eteläisten merien paratiisisaarilla ikään, jossa yhteysveneestä pääsee maihin vain hyppäämällä suoraan veteen ja kahlaamalla reppu pään päällä loppumatkan.

 

Lue myös nämä

X