Tilaa
Jutut

Veneilijän luontokohde: Jussarön Iron Beach – Ei skumppaa Iron Beachilla

Jussaröstä löytyy yksi Suomen parhaista uimarannoista – ainakin rautaisin. Teollisen toiminnan synnyttämällä rannalla hiekka kimmeltää mustana.

19.09.2021

Kirjoittajaja kuvat markus Ånäs

Iloinen mekastus kuuluu jo kauas penkkojen taakse. Kun meri avautuu edessä, ilakoijiksi paljastuu suuri seurue. Lapsien polskintaa ja miehen atleettista kauhontaa.

Suomi on täynnä ”salaisia” hiekkarantoja, jotka ovat vinkkaajien mukaan maan parhaita. Tosiasia on kuitenkin se, että täällä Jussarössä on maan rautaisin biitsi.

Jussarön merialueet ovat tunnettuja magneettisista häiriöistä. Maaperä on rautamalmia täynnä, mikä on sekoittanut vuosisadat laivojen kompasseja karille ajoon asti. Rautamalmia on myös hyödynnetty. Ensimmäisen kerran kaivostoiminta aloitettiin 1800-luvun alussa. Silloisen avolouhoksen jälkiä on edelleen maastossa, mutta näyttävimmät ovat 1960-luvun alusta; Vuoksenniska avasi Tor Stolpen johdolla kaivoksen uudelleen kuudeksi vuodeksi.

Jussarön saari on täynnä raunioituneita rakennuksia ja maan muokkausta. Itse kuilut alkavat nykyisin säähavaintoasemana toimivan suuren rakennuksen alta, päätyen aina noin 350 metrin syvyyteen meren alle. Siellä sijainneet rautatiekiskot, lounasravintola ja sosiaalitilat ovat nykyisin peittyneet veteen, mutta kaivostorni jököttää edelleen säähavaintoaseman käytössä.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

X