Tilaa
Jutut

Veneilijän luontokohde: Jussarön Iron Beach – Ei skumppaa Iron Beachilla

Jussaröstä löytyy yksi Suomen parhaista uimarannoista – ainakin rautaisin. Teollisen toiminnan synnyttämällä rannalla hiekka kimmeltää mustana.

19.09.2021

Kirjoittajaja kuvat markus Ånäs

Iloinen mekastus kuuluu jo kauas penkkojen taakse. Kun meri avautuu edessä, ilakoijiksi paljastuu suuri seurue. Lapsien polskintaa ja miehen atleettista kauhontaa.

Suomi on täynnä ”salaisia” hiekkarantoja, jotka ovat vinkkaajien mukaan maan parhaita. Tosiasia on kuitenkin se, että täällä Jussarössä on maan rautaisin biitsi.

Jussarön merialueet ovat tunnettuja magneettisista häiriöistä. Maaperä on rautamalmia täynnä, mikä on sekoittanut vuosisadat laivojen kompasseja karille ajoon asti. Rautamalmia on myös hyödynnetty. Ensimmäisen kerran kaivostoiminta aloitettiin 1800-luvun alussa. Silloisen avolouhoksen jälkiä on edelleen maastossa, mutta näyttävimmät ovat 1960-luvun alusta; Vuoksenniska avasi Tor Stolpen johdolla kaivoksen uudelleen kuudeksi vuodeksi.

Jussarön saari on täynnä raunioituneita rakennuksia ja maan muokkausta. Itse kuilut alkavat nykyisin säähavaintoasemana toimivan suuren rakennuksen alta, päätyen aina noin 350 metrin syvyyteen meren alle. Siellä sijainneet rautatiekiskot, lounasravintola ja sosiaalitilat ovat nykyisin peittyneet veteen, mutta kaivostorni jököttää edelleen säähavaintoaseman käytössä.

Viereisille kallioille kävijät ovat ikuistaneet veneidensä nimiä kivien avulla.

Jussarössä, eli Jussaaressa, asui kerrostalossa ja muutamissa rivitaloissa pari sataa kaivostyöläistä, jotkut perheineen. Eittämättä he kävivät myös uimassa, mutta eivät saaren nykyisin parhaalla rannalla, Iron Beachilla. Se oli tuolloin työmaa.

Mustalla rannalla hiekka siivilöityy sormien läpi, tarttuu auringon säteitä vastaan rasvalla suojattuihin sääriin. Hiput kimaltelevat karvojen lomassa kuin pienet punkit.

Iron Beachin hiekka on todella ohutta ja mustana kesällä kuumaa.

Paikalla sijaitsi aikanaan merenlahti, joka katosi, kun kaivos läjitti sen täyteen rikastamon ylijäämämateriaalia. Eli hienoa hiekkaa.

Ranta on täysin teollisen toiminnan tuote. Se ei haittaa taiteilija Miikka Vaskolaa, joka on saapunut veneellään perheineen saareen uintireissulle.

”Vähintään kerran kesässä tänne on tultava”, Vaskola kertoo. ”Tämä on kaikkein hienoin ranta, jonka tiedän.”

Vaskolan vaimo kertoo, että hänen sukulaisensa kävivät saaressa jo kaivostoiminnan aikaan, katsomassa televisiota. ”Rannikolla televisio ei näkynyt.”

Iron Beach on yksi harvoista paikoista, jossa meriotakilokkia Suomessa kasvaa.

Jussarössä oli aikanaan muun muassa Texas-niminen baari, josta sai vain olutta; saaressa oli oma kieltolakinsa väkevämmille alkoholeille. Eikä sitä ole tiettävästi kumottu koskaan.

Niinpä historiaa kunnioittava veneilijä ei korkkaa Jussarön Iron Beachilla rantapäivää viettäessään skumppapulloa, vaikka sille kerrankin olisi mainio näyttämö tarjolla.

  • Missä: Jussarössä Raaseporissa
  • Satama: Modernissa, uudessa vierassatamassa on 49 aisapaikkaa, poijupaikkoja ja runsaasti kylkikiinnitysmetrejä. Suurimmat alukset voi liki rajattomaan kokoluokkaan asti kiinnittää viereiseen rahtilaivalaituriin. Palveluita muun muassa tilaussauna, kahvila Ön, sähkö, grilli ja puucee. Ei jätehuoltoa tai septityhjennystä.
  • Erikoista: Jussarössä on varmasti Suomen karuin retkeilymaja, Kontoret, joka sijaitsee yhdessä harvoista vielä käytössä olevista saaren vanhoista rakennuksista; muissa on muun muassa, säähavaintoasema, kahvila ja veneenveistämö, jonka asuntovaunuissa asuvat duunarit ja johtaja ovat saaren viimeisiä työläisiä.
  • Kävijälle: Saarella on Metsähallituksen tekemä hyvin merkitty ja kattavasti opastaulutettu luontopolku, joka kulkee historiallisten raunioiden ja luontokohteiden kautta.
  • Lisätiedot: Jussarö

Lue myös nämä

X