Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Veneilijän luontokohde: Ärjänsaaren lentohiekka Oulujärvellä – Mänty sortuu aaltoihin

Uudeksi suosituksi luontokohteeksi on noussut Oulujärven Ärjänsaari, jonka komea metsä kaatuu veteen Lentohiekan alueella, kymmenien metrien hiekkatörmää pitkin.

22.02.2021

Kirjoittajaja kuvat markus änäs

Internetin eri sosiaalisen median kanavissa tunnetaan käsite trendata. Jos sitä sovelletaan luontokohteisiin, voidaan sanoa, että Ärjänsaari todella trendaa.

Oulujärven Kajaanin puoleisen itäisen altaan keskeltä löytyvä suurehko saari avautui yleisölle vuonna 2017, kun sitä hallinnoinut UPM myi Ärjänsaaren Metsähallitukselle. Viime töikseen metsäyhtiö yritti hakata saaren komean mäntyvaltaisen metsän sileäksi, siinä onnistumatta. Nyt samat hakkuita vastustavat luonnonsuojelujärjestöt ovat torppaamassa metsänkaatoa Kaarresalossa ja Kuostonsaaressa. Molempien osapuolten näkemyksen ymmärtää – erämaisen Oulunjärven saaret ovat täynnä komeaa metsää.

Merkitty polku kiemurtelee paikoin aivan veteen sortuvan jyrkänteen laidalla. Polkua pidetään auki moottorisahan voimin.

Mutta ikimetsää se ei ole. Ärjää ovat hakanneet sileäksi viimeisten vuosisatojen aikana niin tervanpolttajat kuin metsäyhtiöt. Luonnon elinvoimaisuudesta Suomen metsävyöhykkeellä kertoo se, että hakkuista ei metsässä näy juuri jälkeäkään toisin kuin vaikkapa Lapissa Vätsärissä, jossa yli sadan vuoden takaiset kannot ovat kuin viime vuosina sahattuja.

Hiekkatörmä sortuu veteen ja pienentää saaren kokonaispinta-alaa vääjäämättä. Samalla rannattomalle Ärjänselälle ajautuu kelluvia tukkeja.

Metsähallitus on rakentamassa Ärjänsaaresta massiivista luontokohdetta. Metsäyhtiön henkilökuntansa virkistyskäyttöön rakennuttamia reilua kymmentä loma-asuntoa remontoidaan kuntoon ja palveluita, muun muassa grillipaikkoja, kunnostetaan. Ei ihme, että kävijämäärät saaressa ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Veneilijöitä paikalle houkuttelee muun muassa uusi vieraslaituri.

Luontoharrastajaa palvelee saaren ympäri rakennettu kymmenen kilometrin kävelypolku. Ja sen varrelta löytyy ilmiö, joka kykenee luontaisesti vastustamaan verevää männynkasvua: eroosio.

Ärjän mahtavin luonnonnähtävyys on Lentohiekaksi kutsuttu alue, jossa saari putoaa Oulunjärveen parinkymmenen metrin korkeudesta pystysuorana hiekkaseinänä. Aaltojen jyskyttäessä rantaa maa pakenee. Samalla mahtavat rungot sortuvat hiekkatörmään ja siitä veteen murroksena, konkelikkona. Näky on hämmästyttävä.

Etelänpuoleinen Hautakaarre on koko matkaltaan suurta auringonottohiekkarantaa. Sieltä löytyy myös veneilijöitä palveleva vieraslaituri.

Ärjänsaaren lentohiekka

64°16’07.3”P 27°20’53.7”I

Missä: Ärjänsaaressa Oulujärvellä
Satama: Tukeva laituri, jossa kylkikiinnityksen lisäksi kahdeksan poijua. Etelänpuoleisella hiekkarannalla lisää poijuja rantakiinnitystä varten.
Erikoista: Vesialue Ärjänsaaren ympärillä on selkävettä, jossa veneilijä saa kuitenkin olla valppaana – Lentohiekan törmältä veteen sortuneet tukit kelluvat myöhemmin pinnan alla. Erikoinen ilmiö on myös veteen tuulella kuvioita tekevä hiekka, joka näkyy tummassa laineessa vaaleampina kiekuroina.

Kävijälle: Vanhat mökit eivät ole vielä vuokrauskäytössä. Valmiina on pari, joista toinen toimii lammaspaimenten tukikohtana ja toinen kesäkahvilana. Saunaa saareen ei ole myöskään kävijöille kunnostettu. Jos omassa veneessä ei ole yöpymismahdollisuutta, tasainen kangasmaasto tarjoaa sileitä selänsijoja teltalle tai laavulle. Lentohiekan takana on myös vaatimaton autiotupa.
Lisätietoja: Ärjänsaari

Lue myös nämä

X