Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Veneilijän luontokohde: Ahvensaaren kaivosjärvi – Kalkkilaivan kapteenin vesillä

Korppoossa Ahvensaaren vanha kalkkikivilouhos on täyttynyt vedellä. Sen luolat ovat suosittu sukelluskohde, mutta veneilijälle se tarjoaa myös ihan tavallisen, oivan piknik-luontokohteen kulttuurihistorialla.

29.04.2020

Kirjoittajaja kuvat Markus Ånäs

Näkösyvyys turkoosiin veteen on huimaava. Siellä mihin aurinko syvän kalliolouhoksen pohjalla kimaltelevan veden pinnalle säteensä laskee, voi katse tavoittaa ahvenparven saalistamassa pienempiä sinttejä. Tässä kohtaa järven itärannalla, kohdassa jossa kivinen tasanne laskeutuu liki veden pintaa, kohtasin pari vuotta sitten snorklailijan. Toisella Ahvensaaren louhosjärvellä sukeltajat ovat yleensä varustautuneet rajummalla arsenaalilla, sillä luolia on enemmän ja ne ovat haastavampia, mutta nyt perheensä retkiveneilyn lomassa rantauttanut isä oli terävämmin tavoittein liikkeellä.

Ahvensaaressa rantaudutaan Kilamon niemen suojaisaan retkisatamaan koivuihin kiinnittäytyen – varo käärmeitä!

Steampunk-estetiikkaa vai rappioromantiikkaa?

Haaviin kertyi pohjasta komeita rapuja. Se, että niitä ei ole lupa täältä pyytää, oli selvästi tiedossa: ”Lapsille katsottavaksi, heistä on hauska katsella pakittelua sangon pohjalla.”

Nyt rapuja ei näy. Sen sijaan Ahvensaaren erikoinen värimaailma on korostuneimmillaan talvikauden kuulaassa, pisaroivassa ilmassa. Tekee mieli pysähtyä ja aukaista sieraimet, ottaa tuulta sisään.

Talvisessa sadesäässä kiven värit syvenevät.

Kalkkilouhoksia on kaksi, Kiramon ja Kilamon niemillä. Kummassakin on jäljellä rakennuskantaa, kuten kalkinpolttouunien jäänteet. 1700-luvulla löydettyä kalkkikiviesiintymää hyödynnettiin jo 1800-luvulla, kun saarelaiset rakensivat ensimmäisen uunin. Myöhemmin eri yhtiöiden ja uusien investointien jälkeen 1930-luvulla alkoi saaren teollistumisen kukoistuskausi, kun Paraisten kalkkivuori, sittemmin Partekista Nordkalkiksi kehittynyt yhtiö, nosti toiminnan laajimmilleen. Vielä 1950-luvulla saarella asui noin 300 henkeä.

Nykyisin kalkkilouhokset tarjoavat retkiveneilijöille mitä mainioimman uintikohteen, vaikka tiettävästi sateisena kesänä Ahvensaaren kaivoksen raunioissa kummittelee itse ”Kalkkilaivan kapteeni”. Vierailija ymmärtää, että myös tämän päivän kaivokset jättävät maankuoreen pysyvät jäljet.

Ahvensaari (Åvensor)

Missä: Korppoossa Paraisilla
Satama: Syvähkö luonnonsatama Toivolan lahdessa, Ahvensaaren pohjoispuolelta kulkevan reitin varrella, vanhan siltapenkereen eteläpuolella (60°18’02.2”N 21°32’28.5”E), josta pääsy Kilamon niemen louhosjärvelle.
Erikoista: Louhosjärven läheisyydessä on steampunk-estetiikkaa huokuvat tehtaanrauniot, joissa kulkeminen on paitsi vaarallista ja kiellettyä, eittämättä myös houkuttelevaa ja inspiroivaa. Maamerkkinä sylinteriuuni.
Kävijälle: Retkisatama on maksuton, mutta Ahvensaaressa ei ole mitään palveluita.

Lisätiedot: Museovirasto

Lue myös nämä

X