Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Uutiset

Veneiden katsastusmääräykset uusiksi

Katsastuksessa ei vaadita enää pyroteknisiä hätämerkinantovälineitä.

27.03.2017

KirjoittajaTomi Peurakoski

KuvaajaVeneen arkisto

Veneiden pakolliset katsastusvarusteet muuttuvat alkavalla veneilykaudella. Enää katsastettaviin veneisiin ei ole pakko hankkia pyroteknisiä hätämerkinantovälineitä, vaan hätämerkinantovälineeksi riittää elektroninen led-soihtu ja säänkestävästi suojattu matkapuhelin.

Avomeriluokassa (luokka 1) hätäilmoitusvälineiksi kelpaa DSC-toiminnolla varustettu ja kiinteästi asennettu vhf-radiopuhelin, EPIRB-hätälähetin, säänkestävästi suojattu matkapuhelin, led-soihtu sekä kaksi oranssisavua. Oranssisavujen hyöty on katsottu olennaiseksi ulkoisilla merialueilla, joilla niiden havaitseminen on helppoa ja paloaika on pitkä.

Rannikkoluokassa (luokka 2) hätäilmoitusvälineiksi kelpaa kiinteästi asennettu DSC-toiminnolla varustettu vhf-radiopuhelin, säänkestävästi suojattu matkapuhelin sekä led-soihtu. EPIRB-hätälähetin, laskuvarjoraketit ja savut ovat lisäsuosituksia.

Saaristoluokassa (luokka 3) hätäilmoitusvälineiksi kelpaa säänkestävästi suojattu matkapuhelin ja led-soihtu. Ulkosaaristossa veneileville suositellaan lisäksi DSC-toiminnolla varustettua vhf-radiopuhelinta.

Suojaisilla vesialueilla (sisävedet, luokka 4) hätäilmoitusvälineiksi suositellaan säänkestävästi suojattua matkapuhelinta ja led-soihtua. Pakollisia hätämerkinantovälineitä ei tässä luokassa ole lainkaan.

Pyroteknisiä hätämerkinantovälineitä voi säilyttää viimeiseen käyttöajankohtaan saakka, jonka jälkeen ne tulisi hävittää asianmukaisesti.

X