Tilaa
Uutiset

Veneen pohjamaalit: Ekomaali torjui parhaiten

Kari Nurmi antoi veneensä pohjan merentutkimuksen käyttöön. Pohjamaaleja testattiin vieraslajien leviämisen näkökulmasta.

02.03.2021

Kirjoittajakaisu puranen

Kuvaajakari nurmi

Veneen pohjamaalin valinnalla voi vaikuttaa paitsi eliöiden kiinnittymiseen, myös vieraslajien leviämiseen. Tämä selvisi Suomen ympäristökeskuksen, Merikotka-tutkimuskeskuksen ja seikkailijapurjehtija Kari ”Ruffe” Nurmen yhteisessä hankkeessa. Siinä tutkittiin viittä erilaista huviveneiden pohjassa käytettävää eliönestomaalia.

Tavoite oli tutkia, kuinka vieraslajit tarttuvat eri maaleilla maalattuun pohjaan ja leviävät Itämeressä. Samalla selvisi myös, mikä maali yleisesti kerää eniten kasvustoa veneen pohjaan, mikä vähiten.

Helmikuussa valmistuneen tutkimuksen maaleista kolme oli niin sanottuja ekologisia maaleja, kaksi biosideja sisältävää myrkkymaalia. Tutkimuksesta jätettiin kokonaan pois markkinoilta hiljalleen poistuvat liukenevat myrkkymaalit.

Pohjamaaleja kokeiltiin kuuden kuukauden ajan Nurmen Ruffe-nimisen purjeveneen pohjassa. Huhtikuussa 2020 Nurmi maalasi testattavat pohjamaalit hiekkapuhallettuun pohjaan noin puolentoista metrin levyisiin sektoreihin ja jätti vertailukohdaksi maalaamattomia pintoja. Veneellä purjehdittiin noin 700 meripeninkulmaa etelärannikolla.

Testatuista maaleista vähiten eliöstöä pohjaan keräsi ekomaali Hempel Silic One. Tähän tulokseen päädyttiin, kun SYKE:n tutkijat kuvasivat pohjan ja kävivät läpi siellä kasvavan eliöstön.

”Pohja oli täysin puhdas. Se oli ihan uskomatonta! On hienoa, että löysimme maalin, joka on myrkytön ja toimiva”, Nurmi iloitsee.

Nurmi korostaa, että pohjamaalien valinnassa ei ole yhtä oikeaa vastausta. Kysymys on siitä, mitä veneilijä priorisoi ja missä hän veneilee.

SYKE:n tutkimuksissa veneen pohjan päällyskasvustosta löytyi 13 eri lajia tai lajiryhmää, joista vieraslajeja oli kaksi: merirokko ja pieni saksisiiraäyriäinen.

Lue myös nämä

X