Tilaa
Testit

Vene-lehti 1972: Esittelyssä Wallas-Marin – Vene warakkaille

20.12.2020

Kirjoittajaveneen toimitus

Vene-72-näyttelyssä oli tänä vuonna runsaasti mielenkiintoisia uutuuksia. Siellä suoritti ensiesiintymisensä myös Wallas-Marinin loistelias matkavene. Se herätti huomioita erityisesti pohjarakenteellaan, mutta myös sisustuksessa oli koko joukko mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Pohjakonstruktionsa mukaan vene on lähinnä puoliliukuva. Tällä pohjamuodolla saadaan aikaan melko mukava matkanopeus suhteellisen pienellä moottoriteholla, joskin meno parhaimmillaankin on eräänlaista roikkumista plaanauksen rajoilla. Pohjaratkaisu on erityisen sopiva silloin, kun suhteellisen raskasta venettä pyritään liikuttelemaan nopeammin kuin mitä uppoumarungolla olisi mahdollista, mutta kuitenkin taloudellisemmin kuin V-pohjalla.

Wallas-Marinin pohja osoittautui suhteellisen onnistuneeksi. Vene pääsi pintaan kahden 130 hv:n Volvon vauhdittamana vakaasti, mitään ”kynnyksiä” ei esiintynyt. Kulkuasento oli hieman pysty ilman trimmejä, mika onkin vallan luonnollista. Ohjattavuus säilyi kaikilla nopeusalueilla hyvänä.

Veneeseen on suunniteltu myös dieselmoottorikäyttöä, saamamme kuvan mukaan se saattaa onnistua. Kuormitettavuus tosin silloin laskee alle veneen tilojen salliman rajan, ellei sitten rakenteita pystytä tämän prototyypin antamien kokemusten avulla keventämään. Dieselkäytöllä putoaa myös matkavauhti muutamalla solmulla, ehkä 16-18 solmuun, bensakoneilla saavuttamastamme noin 20 solmun matkavauhdista.

Moottoriasennus oli tässä prototyypiveneessä jäänyt suhteellisen meluisaksi, toivoa sopii että seuraavissa päästään parempiin tuloksiin.

Edustava sisustus

Sisustukseltaan ei Wallas-Marin ole niinkään perhevene vaan ennenmmin edustusvene. Suuri salonki on mukavaa oleskelutilaa, makuusijat ovat saaneet jäädä vähemmälle. Onhan siellä toki tilava kahdenmaattava ”makuuhuonekin” ja lapsethan mahtuvat vaikkapa keulasopen kolmiomaiseen siskonpetiin.

WC-huone on tilava ja hyvin varustettu. Kaiken kaikkiaan muodostavat sisätilat hyvinsuunnitellun kokonaisuuden. Ulko-oleskelutilaa on veneessä lähinnä takakannella, johon mahtuu muutaman tuolin ja pöydän ryhmä. Siirtyminen sisältä ulos ja päinvastoin tapahtuu mukavasti, ovet ja portaat ovat runsaasti mitoitetut.

Suhteellisen pienistä ikkunoista huolimatta on veneen sisustus saatu valoisaksi vaaleiden sisustusmateriaalien avulla. Sisustukselle antaa leimaa jykevyys, puuosat ovat tukevasti mitoitetun näköisiä. Tuuletukseen ja ilmanvaihtoon on kiinnitetty myös asiaankuuluvaa huomiota.

Wallas-Marinin esittely on julkaistu Vene-lehdessä 8/1972.

Lue myös nämä

X