Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Vene-lehden sähkölaskuri kertoo paljonko virtaa veneessä tarvitaan

Veneen sähkön kokonaiskulutus – ja akkukapasiteetin riittävyys – on helppo selvittää. Sähkön säästämiseen löytyy puolestaan kolme helppoa tapaa.

08.10.2018

KirjoittajaHeikki Juuri-Oja

Sähkönkulutuksen taulukointiin riittää yksinkertainen laskukaava. Lisäksi tarvitaan tiedot kunkin laitteen tehosta tai sen kuluttamasta sähkövirrasta.

Tämän päivän matkaveneet, etenkin purjeveneet, ovat kriittisiä sähkön osalta. Purjehdus toki sujuu useimmiten ilman sähköäkin, mutta muuten sähköstä on tullut korvaamaton apuväline nykyaikaisessa veneessä.

Vene-lehden sähkölaskurilla voit laskea veneesi tarkan sähkönkulutuksen. Laskuri löytyy täältä.

Sähkön säästämiseen löytyy kolme eri tapaa.

Kolme helppoa tapaa säästää sähköä

1. Vaihda veneen valaistuksen kaikki halogeeni- ja hehkulamput ledilamppuihin. Pienikin hehkulamppu on teholtaan 10 wattia. Se kuluttaa silloin noin 0,8 ampeeria virtaa tunnissa. Viisi lamppua kuluttaa neljä ampeeria. Vastaavan valotehon antava led on 1,5 wattia. Sen kulutus puolestaan on runsas 0,1 ampeeria ja viisi lediä kuluttaa 0,6 ampeeria virtaa. Sähkön säästö on melkoinen. Lisäksi ledit ovat hehkulamppuja huomattavasti pitkäikäisempiä, joskin kalliimpia.

2. Sammuta kuluttajat, joita et tarvitse. On turha pitää päällä valoja tiloissa, joissa kukaan ei oleskele. Myös ylimääräinen elektroniikka kannattaa sammuttaa kokonaan, eikä jättää valmiustilaan.

3. Yksi veneen suurimpia kuluttajia on jääkaappi. Yksinkertainen konsti oleellisesti vähentää jääkaapin sähkönkulutusta on laittaa jääkaappiin vaikkapa litran pullo jäädytettyä vettä. Se pysyy jäisenä pitkään ja alentaa merkittävästi jääkaapin kompressorin käyntiä ja siten sähkönkulutusta.

X