Tilaa
Jutut

Vene 50 vuotta sitten: Valtava venekatsaus vuonna 1972

17.02.2022

Kirjoittajatomi peurakoski

Kuvaajaveneen arkisto

Tasan 50 vuotta sitten Vene-lehdessä oli kaikki Suomessa myytävät veneet listattuina. Klubitakki oli palkintona, jos tilasi lehden.

Vene-lehden toimituksella oli melkoinen urakka tasan viisikymmentä vuotta sitten. Lehdessä listattiin ”kaikki” Suomessa myynnissä olleet veneet kajakeista luksusveneisiin. Laskin pikaisesti, että veneitä ja tarvikkeita oli lehden sivuilla yli 400.

Lehden pääkirjoituksessa myhäiltiin, että venekatsauksesta jätettiin pois veneet, ”jotka eivät valmistajiensa ja myyjiensäkään mukaan ole vähänkään väärttejä. Näin ollen SUUREN VENEKATSAUKSEN ulkopuolella ei ole mitään, ei yhtään venettä, joka olisi edes ajattelemisen arvoinen.”

Jos venettä ei tästä helmikuun vuoden 1972 numerosta löytynyt, pitäisi sellaisen veneen hankintaa välttää: ”Sellaiset ’purtilot’ ovat jo valmistajiensakin kaseeraamia – asiantuntijoista puhumattakaan.”

Venekatsauksista on sittemmin tässä lehdessä luovuttu ja siirrytty Ostajan oppaaseen. Toivottavasti siitä on hyötyä Veneen lukijoille tänäkin päivänä.

Lue veneilijän kattava tietopaketti Ostajan opas 2022 tästä.

Itseäni kiehtovat myös venetarvikkeet, joita oli ilmoituksina ja pieninä esittelyinä tuossa 1972 helmikuun lehdessä. Noihin aikoihin alkoi myös kuluttajaelektroniikkaa näkyä yhä enemmän lehden sivuilla ja kauppojen hyllyillä. Tutkat alkoivat yleistyä hiljalleen, mutta ne olivat vielä epäkäytännöllisen suuria ja kuluttivat paljon sähköä. Myös meri-vhf-puhelimien mainoksia alkoi löytyä lehden sivuilta. Niidenkin kokoa on saatu hieman pienennettyä noista ajoista, kuten oheisesta kuvasta käy ilmi.

Tulisiko mieleen nykyään, että tilaisit tämän lehden, jos tilauksen myötä osallistuisit arvontaan, jonka pääpalkintona on klubitakki? No, t-paidan ainakin saisit halvalla, jos klubitakkiarvonnassa ei voittoa tulisi.

Tilaa Vene, voit voittaa tyylikkään klubitakin!

Lue myös nämä

X