Tilaa
Jutut

Vene 18 Båt: Ensimmäinen suomalaisnaisisto ARC-purjehduskilpailuun Atlantin yli

Menestyshaluinen tiimi testaa ryhmädynamiikkaansa eräkämpässä.

11.02.2018

KirjoittajaVivi Staffans

Kun turbomummo surffailee valtameripurjehduskilpailun verkkosivuilla samaan aikaan, kun elämässä tuntuu olevan liian vähän ”säpinää”, on vain yksi mahdollinen lopputulos: projekti Atlantic Rally for Cruisers. Ensimmäinen sähköpostiviesti lähtee samana yönä, ja aamuun mennessä projektilla on jo perämies. Enää puuttuu seitsemän muuta purjehtijaa, kisavene ja rahoitus.

Reilua vuotta myöhemmin kippari Raija Alapeteri, 72, ja perämies Johanna Kölli, 50, seisovat venemessujen lavalla kertomassa valmistautumisesta Atlantin ylitykseen. Heidän ympärillään on naisistollinen purjehdusosaamista sponsorivaatteisiin pukeutuneena, ja taustalla pyörii valokuvia tiimin käyttöönsä saamasta Swan 441 -kisaveneestä. Säpinää riittää.

Vahvalla tiimillä naisten voittoon

Ocean Ladies on ensimmäinen suomalainen naisisto, joka kilpailee Atlantic Rally for Cruisers -purjehduksessa. Ensimmäinen suomalainen naisisto, joka kilpaili purjehduksessa Atlantin yli oli Marimekko vuonna 1988. Vaikka tiimissä on vain vähän kokemusta valtameripurjehduksesta, tavoitteet ensi marraskuulle ovat korkeat.

”Tavoitteemme on olla maalissa ensimmäisenä naisjoukkueista, ja lisäksi haemme hyvää sijoitusta omassa luokassamme”, Kölli kertoo.

Alapeteri ja Kölli ovat koonneet tiimin, jossa on purjehduksen lisäksi monenlaista osaamista. Joukossa on esimerkiksi sairaanhoidon ammattilaisia, henkinen valmentaja ja lentomekaanikko.

Tärkeintä naisiston valinnassa oli kuitenkin asenne.

”Me halusimme ratkaisukeskeisiä naisia. Sellaisia, jotka jonkun tehtävän huomatessaan tarttuvat toimeen”, Kölli sanoo.

Alapeteri ja Kölli pitävät tiimiään vahvana, ja siihen menestysodotuksetkin perustuvat.

Valmistautumisella minimoidaan riskit

Kipparilla on päävastuu kaikista tehtävistä veneessä, mutta myös muut naisiston jäsenet vastaavat jostain osa-alueesta. Vastuualueita ovat esimerkiksi navigointi, sää ja purjeet.

”Jokaisen vastuulla on itsenäisesti perehtyä ja kouluttautua omaan tehtäväänsä. Sen jälkeen osaaminen jaetaan muille naisille”, Kölli kuvaa.

Taitoja päästään hiomaan käytännössä vasta kesäkuussa, kun tiimi saa Swanin käyttöönsä.

Vahvassa tiimissä on vahvoja yksilöitä, ja siksi yhteispelin sujumiseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Naisisto käy kahden kuukauden välein tapaamassa psykologia, ja lisäksi he ovat lähdössä ”internaattiviikonlopulle”.

”Vietämme viikonlopun erämökillä ilman sähköä ja juoksevaa vettä. Menemme tarkoituksella epämukaviin olosuhteisiin. Katsotaan, mitä meistä siellä paljastuu”, Alapeteri sanoo.

Alapeteri painottaa myös fyysisen kunnon merkitystä, sillä veneessä täytyy pystyä toimimaan kolmen tunnin vuoroissa kellon ympäri. Hän itse saa valmennusta personal trainerilta.

Kaikella valmistautumisella tähdätään siihen, että Atlantin yli päästään samaan aika sekä nopeasti että turvallisesti.

Unelmoi, uskalla, toteuta

ARC-projekti on osoittautunut kalliimmaksi kuin aluksi luultiin, ja sponsorirahat ovat tiukassa. Naisjoukon energiassa on kuitenkin jotain erityistä, joka on alkanut kiinnostaa myös tukijoita. Yksi yritys esimerkiksi toivoi näkyvyyden lisäksi naisten pitämää luentoa rohkeudesta ja periksiantamattomuudesta, joita Atlantin ylitys vaatii.

”Me haluamme tällä projektilla kertoa, että kannattaa elää sellaista elämää, kuin itse haluaa”, Kölli kertoo.

Siitä kertoo myös projektia varten perustetun yhdistyksen nimi: DreamDareDo.

Korjattu 13.2.2018

Lue myös nämä

X