Jutut

Vene 20 Båt: Osallistuitko jo Veneen ja Kipparin säävisaan messuilla? – Tarkista oikeat vastaukset

Tarkista tästä meteorologin perustelut oikeille vastauksille.

11.02.2020

KirjoittajaVeneen toimitus

1. Tuulen nopeus: Utön edustalle ennustetaan lounaistuulta 16 m/s. Kuinka kovaksi puuskatuuli voi yltyä?

a) 18 m/s
b) 21 m/s
c) 25 m/s
d) 30 m/s

Merialueilla kerroin keskituulen nopeuden ja puuskatuulen välillä on noin 1,3. Tällöin oikea vastaus on 21 m/s.

2. Sääennuste: Miten ennustaisit itäisen Suomenlahden säätilan kehittyvän seuraavan vuorokauden aikana?

Ruutukaappaus / MTV Sää

a) Sää selkenee, mutta länsituuli pysyy navakkana ja aallokko kohtalaisena
b) Tuuli kääntyy voimakkaasti myötäpäivään ja vaarana on ristiaallokko
c) Tuuli kääntyy voimakkaasti vastapäivään ja vaarana on ristiaallokko
d) Länsituuli heikkenee, mutta sateet jatkuvat vielä pitkään

Matalapaineet liikkuvat keskimäärin itä-koilliseen. Tämän sääennusteen perusteella sää olisi Suomenlahdella selkenemässä, mutta lännen puoleinen tuuli pysyy vielä navakkana, minkä myötä aallokkokin on todennäköisesti vähintään kohtalaista. Norjan vuoristossa näkyvät sateet liittyvät pääosin orografiseen nosteeseen, eli vuoriston itäpuolella sää jatkuu selkeänä.

3. Tuulen suunta: Mikä on yleisin tuulen suunta Suomessa?

a) luode
b) länsi
c) lounas
d) etelä

Tilastotietojen ja tuuliruusun mukaan yleisin tuulensuunta Suomen merialueilla on lounas. Usein tuulee myös lännestä.

 

4. Aallokko: Navakan etelätuulen myötä syntyy kohtalaista aallokkoa. Olet pyöreähkön saaren pohjoisosassa, miten aallokko käyttäytyy?

a) Etelästä saapuvien aaltojen vaikutus ei juurikaan tunnu saaren pohjoisrannassa
b) Aallot kiertävät saaren itäpuolitse vaimentuneina
c) Aallot kiertävät saaren länsipuolitse vaimentuneina
d) Aallot kiertävät molemmilta puolilta, jolloin pohjoisosaan muodostuu ristiaallokkoa

Jos saari tosiaan on pyöreä, lähtevät aallot todennäköisesti kiertämään saarta molemmilta puolilta, jolloin saaren pohjoisosaan muodostuu ristiaallokkoa. Veneellä koordinointi ja sen kiinnitys voi olla haastavaa, ja uimarille ristiaallokko on myös hankalaa.

5. Tuulen kanavoituminen: Lounaistuuli puhaltaa rannan myötäisesti mantereen ja saaren välissä 5 m/s, kun rannikoiden välinen välimatka on 100 m. Mikä on tuulen nopeus, kun se joutuu puolta kapeampaan tilaan ja välimatka on 50 m?

a) Tuulen nopeus tuplaantuu
b) Tuulen nopeus puoliintuu
c) Tuulen nopeus pysyy samana
d) Tuulen suunta kääntyy vastapäivään ja se heikkenee

Erityisesti salmissa ja kapeikoissa havaitaan tuulen kanavoitumista. Tällöin tuuli joutuu pienempään tilaan, jolloin se kiihtyy. Erityisesti rakennusten ja korkeiden saarien välissä tuuli tuppaa kanavoitumaan. Tässä tapauksessa tuulen nopeus idyllitapauksessa tuplaantuu. Tähän toki vaikuttaa saarten koko ja korkeus.

6. Aallot: On syksy ja merivesi on huomattavasti ilmaa lämpimämpää. Miten tämä voi näkyä aaltoennusteissa?

a) Aallot voivat kasvaa ennustettua suuremmiksi
b) Aallot voivat jäädä ennustettua pienemmiksi
c) Aaltojen suunta voi kääntyä myötäpäivään
d) Aaltojen suunta voi kääntyä vastapäivään

Kun merivesi on huomattavasti ilmaa lämpimämpää, pääsee tuulienergia “tarttumaan” paremmin aaltojen kasvatukseen, jolloin niistä voi muodostua ennustettua suurempia.

7. Sumut: Advektiosumuja esiintyy Suomenlahden yllä erityisesti lämpimillä etelävirtauksilla. Milloin tämä sumutyyppi on yleisin?

a) tammi-helmikuu
b) huhti-toukokuu
c) heinä-elokuu
d) loka-marraskuu

Advektiosumuja syntyy erityisesti silloin, kun meri on vielä selvästi ilmaa kylmempi. Tällöin meren yläpuolella oleva ilmakerros jäähtyy voimakkaasti ja jos se saavuttaa ympäristön kastepistelämpötilan, alkaa siinä oleva vesihöyry tiivistyä sumuksi. Käytännössä advektiosumut ovatkin yleisimpiä kevään aikana.

8. Tuulisääntö: Seisot selkä tuuleen päin ja näet vasemman kätesi puolella lisääntyvää pilvisyyttä. Mitä voit päätellä lähiaikojen säästä?

a) Sää on muuttumassa huonompaan ja tuulisempaan suuntaan
b) Matalapaine on väistymässä ja sää paranee
c) Pilvisyys lisääntyy ja lämpötila nousee
d) Korkeapaine on vahvistumassa


Kun tuuli käy selkääsi pain ja vasemman käden puolella pilvisyys lisääntyy, on matalapaine lähestymässä. Matalapaineet kulkevat meidän leveysasteilla keskimäärin lännestä itään, joten tämän pohjalta sää on muuttumassa huonompaan ja tuulisempaan suuntaan. Toki myös vastausvaihtoehto c) on melko lähellä totuutta, sillä matalapaineen saapuminen voi nostattaa etelätuulen mukana lämmintä ilmaa ja lämpötila voi nousta ennen pilvien ja sateiden saapumista.

9. Salaman etäisyys: Salamaniskun ja ukkosen jyrinän välillä kuluu 12 sekuntia. Kuinka kaukana salama on lyönyt?

a) 2 kilometrin päässä
b) 3 kilometrin päässä
c) 4 kilometrin päässä
d) ei mikään näistä

Salaman etäisyyden määrittämiseen on helppo nyrkkisääntö: jaa salamaniskusta ukkosen jyrähdykseen kuluneet sekuntit kolmella ja saat vastaukseksi salamaniskun etäisyyden kilometreissä.

10. Ilmiöt: Merivesi laskee äkillisesti Helsingin edustalla pitkään jatkuneen länsituulen seurauksena 18 asteesta 10 asteeseen. Mistä ilmiöstä on todennäköisesti kyse?

a) Merivirtaukset tuovat kylmempää vettä lännestä
b) Vesistössä tapahtuu täyskierto
c) Tuuli kylmentää nopeasti vettä
d) Kumpuaminen tuo kylmää vettä pintaan

Länsituuli siirtää lämmintä pintavettä Suomen etelärannikolta avomerelle päin. Tällöin pohjasta pääsee kumpuamaan kylmempää vettä pintaan ja muutokset meriveden lämpötilassa voivat olla lyhyenkin ajan sisällä hyvin suuria. Sama ilmiö voi syntyä länsirannikolla pohjois- ja Viron rannikolla itätuulilla.

Oikeat vastaukset:

1) b 2) a 3) c 4) d 5) a 6) a 7) b 8) a 9) c 10) d

Messuvisan voittajat ratkotaan arpomalla, joten oikeiden vastausten tietäminen ei ole välttämätöntä. Visaan ja sähköpyörän arvontaan voit osallistua Vene 20 Båt -messuilla Veneen ja Kipparin osastolla.

X