Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Näyttelyt

Vene 19 Båt: Suomalainen veneseuralippu 100 vuotta -näyttely messuilla

Veneseuralippu juhlii 100-vuotispäiväänsä 18. helmikuuta 2019. Sen kunniaksi Vene 19 Båt -messuilla järjestetään Veneseuralippu 100 vuotta -näyttely ja julkistetaan uudistettu Veneilijän lippukirja.

09.02.2019

KirjoittajaVeneen toimitus

KuvaajaLasse Lindtsröm

Suomessa juhlivia veneseuralippuja ja seurojen omia erikoismerkkejä on useilta eri vuosikymmeniltä. Vanhimmat ovat jo ajalta ennen itsenäistymistä. Juhlanäyttelyssä on esillä paljon tietoa erikoismerkeistä sekä niiden suunnittelusta ja hyväksymisestä. Seurat lahjoittavat näyttelyssä olleet lippunsa messujen jälkeen Merimuseolle ja ne liitetään merenkulun kansalliskokoelmaan.

Venäjällä annettiin vuonna 1890 keisarillinen julistus purjehdusseurojen lipun käytöstä. Sillä määriteltiin purjehdusseurojen käyttöön valkoinen lippu, jossa oli sininen risti ja tangon puoleisessa kulmassa sen kaupungin tai läänin vaakuna, jossa seura on perustettu.

Ensimmäiset seuran säännöt ja niihin sisältyvän lipun hyväksyi keisari Aleksanteri II Nyländska Jaktklubbenille Helsingissä 4. maaliskuuta 1861. Lipun erikoismerkiksi määrättiin Uudenmaan vaakuna kehystettynä tammenlehvillä ja Pyhän Andreaan kunniamerkin nauhalla.

Tänä päivänä veneseuralippu on arvokas osa suomalaista veneilykulttuuria. Veneen kansallisuuslipun ohella se on turvalliseksi katsastetun veneen ja veneilijöiden yhteisöllisyyden symboli. Nykyään vahvistettuja veneseuralippuja on 356.

Näyttely sijaitsee Helsingin Messukeskuksen eteläisen sisäänkäynnin läheisyydessä olevassa Lasigalleriassa.

X