Jutut

Vene 19 Båt: Helsinkiin tuleva uusi meripalastusalus sai nimen

Suomen Meripelastusseura on sopinut kymmenen pelastusaluksen tilauksesta Kokkolassa toimivalta Kewatec AluBoatilta vuosien 2019–2023 aikana.

12.02.2019

Kirjoittajaja kuvaaja Jukka Hiiro

Suomen Meripelastusseuran ensimmäinen uusi meripelastusvene sai nimekseen Aisko. Alus tullaan sijoittamaan Helsinkiin ja se on ensimmäinen kymmenen veneen sarjasta. Veneen kastoi myös sen kumminta toimiva professori Outi Vapaavuori, Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren vaimo.

Suomen Meripelastusseura on sopinut kymmenen pelastusaluksen tilauksesta Kokkolassa toimivalta Kewatec AluBoatilta vuosien 2019–2023 aikana. Veneiden hankintaa tukemaan etsitään myös ”laivanvarustajia” eli rahoittajia. Laivanvarustajaksi ryhtymisestä voit lukea lisää täältä.

”Pitkäaikainen tukijamme Reijo Rautauoma lahjoitti Helsingin veneen omavastuuosuuden ja on kampanjamme ensimmäinen Laivanvarustaja”, seuran toimitusjohtaja Jori Nordström kertoo.

Aluksen nimi tulee venehankintaa tukeneen Rautauoman vaimon lempinimestä.

Uusien meripelastusalusten kokonaishankintahinta on viisi miljoonaa euroa. Seuraavat veneet kymmenen veneen sarjasta valmistuvat syksyllä ja ne tulevat toimimaan Konnevedellä ja Kemiönsaaressa.

Kewatec AluBoatin valmistama vene on noin 10 metriä pitkä ja varustettu meripelastusvarustuksella. Siihen kuuluu muun muassa kevyt palonsammutus- ja tyhjennyskalusto sekä ensiapuvarusteet.

Meripelastusseuran teknisen päällikön Lasse Kämäräisen mukaan veneen varustus on pidetty mahdollisimman yksinkertaisena, jotta sen käyttö, ylläpito ja miehistön koulutus olisi helppoa. Kaikki välttämätön kuitenkin löytyy.

Tulevista veneistä löytyy sekä perämoottori- että vesisuihkupropulsioita. Helsinkiin tuleva ensimmäinen vene on varustettu vesisuihkulla.

Pelastustehtäviä helpottamaan alukset on varustettu myös hydraulisesti avautuvilla keulaporteilla.

Veneiden huippunopeus perämoottorilla varustettuna on vähintään 42 solmua ja dieseljet-propulsiolla 35 solmua.

X