Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Näyttelyt

Vene 19 Båt: Ari Huusela kauhunhetkistä pimeällä Atlantilla: ”Lottovoitto olisi helpompi saada”

Yksinpurjehtija Ari Huusela kertasi torstaina Venemessuilla tapahtumia, jotka olivat johtaa tuhoisaan törmäykseen keskellä pimeää Atlantin valtamerta Route du Rhum yksinpurjehduskisassa marraskuussa.

15.02.2019

KirjoittajaIsmo Virta

Yksinpurjehtija Ari Huusela järjesti venemessujen yhteydessä tilaisuuden, jossa hän kertoi suuresta purjehdusprojektistaan. Se on tarkoitus päättää ensi vuoden lopulla alkavaan Vendée Globe valtameriyksinpurjehduskilpailuun.

Yksi välietapeista oli viime marraskuussa purjehdittu Route du Rhum -yksinpurjehduskisa yli Atlantin. Tuossa kisassa Huusela selviytyi Imoca-luokassa maaliin yhdentenätoista. Se oli kisan ainoalle amatööriosallistujalle melkoinen saavutus. Muiden kilpailijoiden budjetit ovat noin kymmenkertaisia Huuselan alle parin miljoonan euron budjettiin verrattuna.

Koko projekti ja jopa Huusela itse olivat vaarassa keskellä pimeää Atlanttia varhain aamuyöllä marraskuun 13. päivänä. Tuolloin samaan kilpailuun osallistuvan Sébastian Destremaun ja Huuselan veneet olivat hyvin lähellä tuhoisaa törmäystä. Destremaun veneen puuksprööti osui Huuselan veneen takakulman kaiteisiin ja takastaagiin.

Vauriot molemmissa veneissä jäivät sen verran pieniksi, että molemmat jatkoivat matkaansa. Nukkumassa ollut Destremau ei hipaisun vuoksi edes herännyt. Hän soitti Huuselalle takaisin vasta myöhemmin.

”Edelleen kavereita”

Kuinka suuri on todennäköisyys, että saman kisan kaksi venettä ovat törmätä toisiinsa keskellä valtamerta?

”Lottovoitto olisi varmaan helpompi saada”, arvioi Huusela.

”Mutta kivahan se on tavata kaveri keskellä Atlanttia”, hän vitsaili.

”Olin itse juuri herännyt ja kuulin tutkavaroittimen piippauksen. Yritin soittaa VHF-puhelimella, mutta hän ei vastannut.”

Huuselan Ariel2– veneen AIS-näytön skaala oli säädetty pienelle ja Huusela tajusikin Destremaun olevan jo todella lähellä – ja lähestyvän oikealta 17 solmun nopeudella.

Kenen sitten olisi pitänyt väistää?

Kilpailusääntöjen mukaan tuulen suunta olisi antanut Huuselalle etuajo-oikeuden. Mutta kilpailusääntöjä noudatetaan vain päivällä.

”Yöllä mennään meriteiden sääntöjen mukaan, eli minun olisi pitänyt väistää”, myönsi Huusela.

Destremau tekikin ensin protestin, mutta veti sen myöhemmin pois. Asia sovittiin, mikä oli kaikille osapuolille helpointa.

”Me olemme edelleen kavereita”, Huusela sanoi.

Kallista lystiä

Huuselan meno hidastui jonkin verran veneen vaurioiden vuoksi. Isopurjeen latta katkesi ja Huusela joutui reivaamaan purjetta.

Lajiin kuuluu dramatiikka. Jos veneet olisivat osuneet toisiinsa pahemmin, olisi kummankin kisa loppunut ja silloin olisi tarvittu pelastustoimia.

Ensimmäisinä paikalle olisi Huuselan arvion mukaan luultavasti tullut joku kilpakumppani, mutta alueella on myös runsaasti kauppalaivoja.

Ensi talvena Huuselan veneelle tehdään täyshuolto, joka maksaa maltaita joka tapauksessa. Rahaa menee noin 190 000 euroa, siis pelkkään huoltoon. Mutta on veneellä toisaalta purjehdittu yhden kauden aikana normaaliveneilijän 16 vuoden merimaileja vastaava määrä, siis 16 000 merimailia.

Törmäyksen jälkeen Ariel taittoi 5000 merimailia, mutta silti törmäysvaurioissakin riittää korjattavaa.

Rahaa siis kuluu paljon ja Huuselan veneessä olisi vielä paikka pääsponsorille. Valtameripurjehduskisojen näkyvyys ja mainosarvo on Euroopassa valtava. Lähtöpaikoilla on satojen tuhansien ihmisten yleisö ja media seuraa suurella mielenkiinnolla kisojen etenemistä.

Dramatiikkaa piisaa

Dramaattiset tapahtumat eivät huomioarvoa vähennä vaan pikemmin lisäävät sitä. Route du Rhum -kisassakin ylivoimaisessa johdossa ollut Alex Thomson ajoi melkein kalkkiviivoilla unissaan kiville, joutui käyttämään moottoria ja menetti voiton aikasakon vuoksi.

Yksinpurjehdus on raastava laji esimerkiksi niukoiksi jäävien unien vuoksi. Äärimmäisessä rasituksessa kokenutkin purjehtija voi tehdä virheen.

Miksi ihmeessä aikuinen mies ryhtyy moiseen rääkkiin, tivasi tilaisuuden juontanut Tekniikan Maailman, Veneen ja Kipparin päätoimittaja Reijo Ruokanen?

”Tämä on se ultimate”, vastasi Huusela.

X