Tilaa
Jutut

Vendan jälkeen kohti Jiippiä – Seikkailupurjehdus kuunari Helenalla ryhmäyttää tehokkaasti

Nuorison opiskeluvalmiuksia lisännyt projekti päättyi ja samoilla nuoteilla alkaa heti toinen, työelämään valmistava hanke.

29.05.2023

Kirjoittajapasi nuutinen

Milla Korhonen ja Sara-Nammi Saarinen saavat kukkia, kunnon aplodit ja paljon halauksia, kun Venda-hankkeen päätösseminaarissa siirrytään kalvosulkeisista ulko-ohjelmaan.

Pihalla nuoret vetävät luentovieraille tutustumis- ja ryhmäytymisleikkejä, joissa he olivat itse osallistujia vuosi sitten.

Huhtikuussa päättynyt Venda auttoi 18–29-vuotiaita nuoria löytämään elämänhallintaa ja parempia valmiuksia siirtyä opiskelemaan ja työelämään. Se oli jatkoa Suomen Purjelaivasäätiön Meriheimo-hankkeelle (2018–2020). Meriheimon rahoitti Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus, ohjelmaltaan laajemman Vendan EU:n sosiaalirahasto.

Purjelaivasäätiö pysyi keskeisenä kumppanina, samoin asunnottomuutta torjuva Y-Säätiö. Toteuttaja on Valo-Valmennusyhdistys, jonka päätoimialaa on työ- ja koulutusvalmennusten järjestäminen ja kehittäminen. Vendassa on voinut paitsi valmistautua tuleviin opintoihin, jopa tehdä ammatillisen koulutuksen opintosuorituksia.

Kun Korhonen ja Saarinen vetävät ryhmätoimintaa, on vaikea uskoa heillä koskaan olleen vaikeuksia tiimityöskentelyssä. He ovat rauhallisia, hyväntuulisia, johdonmukaisen itsevarmoja, luontevasti luottamusta herättäviä.

Silti he läpäisivät kriteerit, joilla reilusta sadasta hakijasta noin puolet valittiin valmennukseen: nuoria aikuisia ilman työ- tai koulutuspaikkaa, elämästä eri tavoin suunta hukassa, syrjäytymisuhkaa, joillakin vakaviakin ongelmia.

Venda-projektiin osallistuneilla Milla Korhosella ja Sara-Nammi Saarisella on nyt selvät suunnitelmat tulevaisuutta varten.

Haastatteluilla osallistujia seurannut Y-Säätiön tutkija Saija Turunen kertoi minäkuvan olleen aloittaessa heikko etenkin sosiaalisten taitojen suhteen. Yksinäisyyttä koettiin paljon, uusiin ihmisiin tutustuminen jännitti, omaa osaamista vähäteltiin.

Juuri näihin näyttää seikkailutoiminta auttavan. Purjehduksilla ja vaelluksilla ryhmähenki syntyy helposti ja onnistumisia saa melkein huomaamatta.

”Että sain ohjata laivaa itse, eikä kellään ollut siihen mitään moittimista, tuntui upealta”, kertoo eräs kommentti haastatteluista.

Milla Korhonen aikoo tradenomiksi. Kaupallinen ala kiinnostaa, samoin nyt käytännössä harjoiteltu nuorisotyö. Sari-Nammi Saarinen pakkaa jo tavaroitaan muuttaakseen työn perässä Pohjois-Karjalaan: maatalous ja eläimet tuntuvat oikealta suunnalta.

”Mutta olisi kyllä mahtavaa päästä vielä kuunari Helenalle, ihan vain purjehduksen takia”, Saarinen huokaa.

”Ja hyvän seuran”, muistuttaa Korhonen vierestä.

Jatkoa tulee, kertoo Vendan projektipäällikkö Juho Peltonen. Toukokuussa alkava Jiippi-hanke käyttää Vendan menetelmiä, mutta enemmän työelämäpainotuksella. Rahoitus tulee jälleen EU:lta.

Helenalla purjehditaan edelleen, mutta Jiipissä halutaan toimia myös pienempinä ryhminä. Siksi hanke etsii yhteistyökumppaneita, joilla olisi kuunaria vähäisempiä veneitä, Peltonen selittää.
Ilmeinen taho olisivat pursiseurat.

Vendan loppuseminaari päättyi pihaleikkeihin ja rikkaisiin ritareihin.

Lue myös nämä

X