Tilaa
Uutiset

Vellamossa vartissa pintaa syvemmälle

05.10.2010

KirjoittajaKiti Westerback

Vellamo

Merikeskus Vellamo tarjoaa joka kuun toisena sunnuntaina klo 13 vartin mittaisen, maksuttoman tietoiskun näyttelyissä. Lyhyen opastuksen aiheena voi olla joku laajoista näyttelyistä poimittu teema, yhden esineen esittely tai johdatus vaihtuvaan näyttelyyn.

Vartissa pintaa syvemmälle -opastusta voi tulla kuuntelemaan Merikeskus Vellamon pääsymaksun hinnalla.

10.10. Suomalaisen kirjallisuuden päivä, Aleksis Kiven päivä: Toivo Pekkanen – lainakoneella kirjailijaksi.
Katsaus Toivo Pekkasen kirjailijanuraan ja kotkalaisiin maisemiin. Kirjoituskone, jolla Pekkanen kirjoitti esikoisteoksensa, novellikokoelman Rautaiset kädet, on näytteillä opastuksen ajan. Kymenlaakson museoon syyskuussa lahjoituksena saatu kone ei toistaiseksi ole tulossa näyttelyyn esille.

14.11. Isänpäivä: Laivamalleja isälle ja pojalle.
Suomen merimuseossa on esillä kymmeniä laivamalleja, joista löytyy niin isoisiä kuin lapsenlapsiakin kiinnostavia kohteita ihmeteltäväksi. Ravintola Laakonki tarjoaa isänpäivän kunniaksi lounaan jälkiruokana ohukaisia sekä hilloa ja kermavaahtoa.

12.12. Lucian-päivän aatto, 3. adventtisunnuntai: Joulun taikaa
Katsaus vanhoihin joulutapoihin.

Tietokeskus Vellamon arkistopalveluja
esitellään lokakuussa

Museoiden tutkijat esittelevät Tietokeskus Vellamon avattuja arkistoja yleisölle 14.10. klo 11-12 ja 20.10. klo 16-17. Tilaisuuksissa kerrotaan, miten arkistoaineistoa voi tilata käyttöönsä ja mitä aineistoa arkistoista on saatavilla. Opastuksissa esitellään myös Tietokeskus Vellamossa käytössä olevia tukiaineistoja arkistojen käytön avuksi.

Tietokeskus Vellamon arkistoaineisto käsittää Kymenlaakson museon ja Suomen merimuseon museoarkistot ja kuva-arkistot.

Kymenlaakson museon kokoelmiin on tallennettu Kotkan seudun, Kymenlaakson ja Suomenlahden ulkosaarten elämää, kulttuuri-ilmiöitä ja historiaa. Kokoelmiin sisältyy n. 500 000 valokuvaa, n. 200 hyllymetriä arkistoaineistoa ja lisäksi piirustuksia, karttoja ja av-aineistoa.

Kymenlaakson museon erikoiskokoelmia ovat Puuvenekokoelma, Kymenlaakson historialliset kartat -kokoelma (KYHIKA) ja Merivartiokokoelma. Puuvenekokoelma koostuu venepiirustuksista, haastatteluaineistoista ja valokuvista. Merivartiokokoelmassa on asiakirjoja ja julkaisuja merivartioinnin historiasta sekä kuvia toiminnasta Suomen aluevesillä.

Suomen merimuseon kuva-arkistossa on noin 30 000 kauppamerenkulkuun painottuvaa kuvaa. Kuva-aiheita ovat mm. purjelaivat ja konealukset, työ ja vapaa-aika laivoilla sekä miehistöjen ryhmäkuvat. Kiinnostavia yksittäisiä kokoelmia ovat merikapteeni Sten Lillen kokoamat purjelaivakuvat, merikapteeni Helge Heikkisen lahjoittamat valokuvat ja FÅA-Silja Linen kuvakokoelma.

Lisätietoja

 

 

Lue myös nämä

X