Tilaa
Jutut

Vanquish VQ 115 – Vauhtia luksukseen

VQ 115 pystyy suoritukseen, jota ei mitenkään voi odottaa 35 metrin pituiselta ja 112 tonnia painavalta superjahdilta: yli 50 solmun huippunopeuteen.

07.05.2022

Kirjoittajapasi nuutinen

KuvaajaVanquish

Hollantilainen Vanquish perustettiin vasta kymmenen vuotta sitten, mutta jo nyt se on mallistonsa kirjavuudelta epäilemättä yksi johtavia veistämöitä koko maailmassa.

Pienimmästä päästä tuotantolinjat puskevat markkinoille reilun kolmen metrin pituisia avoveneen ja vesiskootterin risteytyksiä. Varsinaisia veneitä tehdään lasikuidusta aina 17 metriin saakka, mutta toiminnan ydin ja ruisleipä ovat alumiiniset 45-58 -jalkaiset moottoriveneet, jotka kustomoidaan aivan tarkalleen asiakkaan toiveiden mukaan.

Siis aivan tarkalleen, tilajärjestelyistä ja moottorivaihtoehdoista sisustusmateriaalien ja -värien kaltaisten itsestäänselvyyksien kautta mukitelineiden ja rattien muotoiluun saakka.

Ja sitten ovat superjahdit. Ensin valmistui VQ 80 Sportfish vuonna 2020. Se lienee suurimpia ja nopeimpia flybridge-kalaveneitä ikinä, 51 solmun huippunopeudellaan ja 20 matkustajapaikallaan. Seuraavaksi vuorossa on VQ 115 tulevana kesänä. Sille ennakoidaan vähintään 53 solmun vauhtipotentiaalia, jolla tulisi myös superjahtien epävirallinen nopeusennätys.

Alumiinirungossa hyödynnetään Petestep-porraspohjaa, joten Z-sarjan Silvereiden omistajat voivat tuntea sukulaisuutta superjahtiin. Mittakaava on vain kovin erilainen. VQ 115 painaa 112 tonnia. Moottoreina on kolme kappaletta dieselkäyttöisiä 16-sylinterisiä MTU-Rolls-Royceja, joiden yhteenlaskettu 7 800 hevosvoiman teho siirtyy veteen pintavetolaitteilla.

Väkivoimaa pitää olla, sillä runkomuotoa ei suinkaan ole optimoitu vauhdin, vaan mukavuuden takaamiseksi. Lasit eivät saa läikkyä kolmen asuin- ja oleskelukannen baareissa tai aurinkodivaaneilla. Myös keulan lämmitetyssä ja porelaitteilla varustetussa uima-altaassa pitää pystyä kellumaan mukavasti samalla, kun alus halkoo luonnonvesistöjä ennätysvauhdilla.

Tai sitten edetään hitaammin ja nautiskellaan pidempään. 15 solmun matkavauhdilla toimintasäteeksi kerrotaan 500 meripeninkulmaa. Ja kun perille ehtii tarvitessa rivakasti, ehtii välitauolla pysähtyä kurvailemaan huvivarustukseen kuuluvilla Vanquishin jeteillä ja tendereilläkin.

Vanquish VQ115

Lue myös nämä

X