Tilaa
Uutiset

Vakuutusyhtiön tilastot kertovat: Yamahan perämoottorit viedään, mutta todennäköisemmin Ruotsissa kuin Suomessa

Varastettiinko perämoottorisi? Tottahan se sapettaa, mutta lohduttautua voi sillä, että Ruotsissa olisit tilastojen valossa menettänyt sen jo useamman kerran.

16.03.2020

KirjoittajaJukka Hiiro

Varastettiinko perämoottorisi? Tottahan se sapettaa, mutta lohduttautua voi sillä, että Ruotsissa olisit tilastojen valossa menettänyt sen jo useamman kerran. Veneitäkin vakuuttava Alandia on seurannut perämoottorien varkauksia vuodesta 2016 lähtien.

Alandian mukaan perämoottorivarkaudet ovat Ruotsissa merkittävästi isompi ongelma kuin Suomessa.  Viimeisten kahdentoista kuukauden aikana perämoottorivarkauksien suhde on ollut 70 prosenttia Ruotsissa ja viisi prosenttia Suomessa, mitä maksettuihin vakuutuskorvauksiin tulee.

Alandia tietää tiedotteessaan kertoa senkin, että varkaudet tuntuvat kohdistuvan tiettyihin valmistajiin. Yamaha on suurin varkaiden kiinnostuksen kohde. Seuraavina tulevat Mercury, Suzuki ja Honda.

Myös moottorin ikä heijastuu varkauksissa. Alandian mukaan alle 20-vuotiaat moottorit kuuluvat korkean riskin ryhmään. Mitä uudempi perämoottori on, sitä suurempi on varkauden riski.

Viimeisimpien tilastojen mukaan tosin myös hieman vanhemmat moottori vuosituhanteen vaihteesta ovat alkaneet kiinnostaa parin viime vuoden aikana varkaita.

”Perämoottorien varkausvahinkosuhde on melkein kaksinkertaistunut vuodesta 2016 nykypäivään. Vakuutusyhtiön näkökulmasta vakaan liiketoimintamallin ylläpitämiseksi vaaditaan aiempaa korkeampaa vakuutusmaksua, jos yhteiskunta tai veneenomistajat eivät ratkaise varkausongelmaa muulla tavoin ”, sanoo Martti Simojoki Alandialta.

Vakuutusyhtiö kuitenkin muistuttaa, että myös veneilijä voi tehdä paljon estääkseen varkaudet. Moottori on esimerkiksi syytä pitää mieluiten lukitussa tilassa, ja videovalvonnan ja valaistuksen on syytä olla ajanmukaisia.

”ID-merkitse moottori. Tiedä moottorin sarjanumero, ota kuva runkonumerosta ja sarjanumerosta. Ajattele älykkäästi ja auta meitä lopettamaan varkaudet yhdessä ”, Simojoki päättää.

Lue myös nämä

X