Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Uutiset

Vähävirtaista pimeyteen

28.12.2011

KirjoittajaHeikki Juuri-Oja

Heikki Juuri-Oja

Ledivalojen käytön yleistyminen veneissä on ymmärrettävää, koska niiden virrankulutus on olennaisesti pienempi kuin perinteisten hehkulamppujen. Toinen etu on ledien pitkä käyttöikä.

Vielä joitakin vuosia sitten ledien yleisenä ongelmana oli sairaalansininen värisävy. Sittemmin värilämpötilaa on saatu matalammaksi, eli lämpimämmän sävyiseksi, ja värintoistoa parannettua. Näin valaistut pinnat näyttävät luonnollisemmilta.

Myös ledien hinnat ovat laskeneet. Me hankimme purjeveneen salongin yleisvaloiksi kaksi metrin pituista ledivalolistaa. Molemmissa on 60 yksittäistä lediä. Hinta oli 9,99 euroa kappaleelta (tuote 25-835).

Heikki Juuri-OjaYhden nauhan ilmoitettu teho on 4,8 wattia (0,08 W/led). Suojauksesta kertova IP-luokitus on 44, eli tuote on roiskevedenpitävä ja sopisi siten myös ulkokäyttöön. Kaupan hyllyssä oli myös 30 ledin IP44-nauhoja (2,4 W) sekä vastaavat tuotteet heikommalla IP20-suojauksella.

Asensimme ledit salonkiin, piiloon sivuhyllyjen alle. Listoissa on 3M:n tarrakiinnitys. Liimapinnan suojapaperia avatessa kannattaa varoa, ettei vahingossa irrota koko tarraa listasta. Näin käy helposti, myös meille.

Tarrakiinnitys ei välttämättä pidä pitkään kaikilla pinnoilla. Testiasennuksessa asennuspintana oli huokoinen, käsittelemätön puulevy, josta toinen ledinauhoista tippui muutamassa viikossa. Lika, kylmyys, kuumuus ja kosteus lisäävät kaikki irtoa­misen riskiä.

Asennuksen vaativin osa on päättää, mistä ledeille otetaan virta. Meillä oli vetoja varten ostettuna 1,5 mm sähköjohtoa (punainen ja musta), joiden hinta 10 metrin paketissa oli 2,99 euroa kappaleelta. Lisäksi ostimme kaksi pientä virtakytkintä, a’ 2,49 euroa. Ostosten kokonaishinta oli 30,94 euroa. Sähköasennuksiin tarvitaan lisäksi liittimiä, joita meillä oli jäljellä edellisistä projekteista.

Asennukseen kului vajaa tunti. Työtä nopeutti se, että omistaja tunsi hyvin veneensä rakenteet. Tätäkin nopeammin projektista selviää, jos pääsähkötaulussa on jäljellä vapaita kytkimiä.

Lopputulos oli mielestämme erittäin onnistunut. Ledilistat valaisevat salongin reunoja miellyttävästi, pitkältä matkalta ja yllättävän tehokkaasti.

Yleisvalaistuksesta aiemmin vastanneiden kolmen 10 watin hehkulampun käyttö jää jatkossa varmasti vähäiseksi. Niiden mitattu yhteiskulutus oli 2,4 Ah. Yhden ledivalolistan virrankulutukseksi mitattiin 0,4 Ah. Käyttöjännite oli tuolloin 12,8 volttia.

Lisätiedot  

X