Veneiden pakolliset katsastusvarusteet muuttuvat alkavalla veneilykaudella. Enää katsastettaviin veneisiin ei ole pakko hankkia pyroteknisiä hätämerkinantovälineitä, vaan hätämerkinantovälineeksi riittää elektroninen led-soihtu ja säänkestävästi suojattu matkapuhelin.

Avomeriluokassa (luokka 1) hätäilmoitusvälineiksi kelpaa DSC-toiminnolla varustettu ja kiinteästi asennettu vhf-radiopuhelin, EPIRB-hätälähetin, säänkestävästi suojattu matkapuhelin, led-soihtu sekä kaksi oranssisavua. Oranssisavujen hyöty on katsottu olennaiseksi ulkoisilla merialueilla, joilla niiden havaitseminen on helppoa ja paloaika on pitkä.

Rannikkoluokassa (luokka 2) hätäilmoitusvälineiksi kelpaa kiinteästi asennettu DSC-toiminnolla varustettu vhf-radiopuhelin, säänkestävästi suojattu matkapuhelin sekä led-soihtu. EPIRB-hätälähetin, laskuvarjoraketit ja savut ovat lisäsuosituksia.

Saaristoluokassa (luokka 3) hätäilmoitusvälineiksi kelpaa säänkestävästi suojattu matkapuhelin ja led-soihtu. Ulkosaaristossa veneileville suositellaan lisäksi DSC-toiminnolla varustettua vhf-radiopuhelinta.

Suojaisilla vesialueilla (sisävedet, luokka 4) hätäilmoitusvälineiksi suositellaan säänkestävästi suojattua matkapuhelinta ja led-soihtua. Pakollisia hätämerkinantovälineitä ei tässä luokassa ole lainkaan.

Pyroteknisiä hätämerkinantovälineitä voi säilyttää viimeiseen käyttöajankohtaan saakka, jonka jälkeen ne tulisi hävittää asianmukaisesti.