Turun yliopiston, VTT:n ja Salofa Oy:n yhdessä kehittämä sinileväpikatesti on tarkoitus saada kaupan hyllyille vielä tämän veneilykauden aikana. Salofa Oy:n toimitusjohtajan Juhani Vänskän mukaan tuotteen lopputestaukset on tarkoitus tehdä elokuussa.

Sinilevätestin hinnaksi tullee noin 50 euroa. Vänskän mukaan päänvaivaa testerin valmistamisessa aiheutti se, että sinileväsolut pitää rikkoa, jotta niiden sisältämä myrkky voidaan mitata. Solut saadaan rikottua kuumentamalla sinilevää sisältävää vesinäytettä.

Markkinoille tuleva testeri koostuu kolmesta osasta: varsinaisesta testikasetista, pipetistä ja lämmitysputkilosta. Putkilossa on sammutettua kalkkia, joka lämpenee kun sinne lisää vesinäytteen.

Kun putkilo ja vesinäyte ovat lämmenneet noin viiden minuutin ajan, siirretään näyte pipetin avulla varsinaiseen testikasettiin, josta tulos voidaan lukea.

Vänskän mukaan testauksia tehdään myös Kiinassa, jotta saadaan varmuus, että sinilevätesteri toimii erilaisissa olosuhteissa ja ympäristöissä.