Tilaa
Uutiset

Pienellä veneellä isoihin elämyksiin

16.02.2011

KirjoittajaMinttu Lieko

Anton Kalland ja Simppu-vene

Freelance-toimittaja Anton Kalland on matkannut pienellä avoveneellä Helsingistä Ahvenanmaalle, Ouluun, Saksaan ja Tukholmaan.

– Pieni vene on edullinen, eikä kuluta paljon polttoainetta. Sen, minkä säästää veneessä, kannattaakin satsata kunnollisiin varusteisiin, Kalland neuvoo veneretkille mieliviä. – Avoveneessä matkatessa ja taivasalla yöpyessä kunnon varusteet takaavat sen, että reissu sujuu mukavasti perille asti.

Edullisuuden lisäksi pienen veneen etuja ovat ketteryys ja keveys. Pienellä veneellä pääsee rannoille, joille isoilla veneillä ei ole asiaa. Toisaalta isoissakin aallokoissa pärjää, kun veneen pituus on niin lyhyt, että se mahtuu aaltojen väliin. Pienellä veneellä pääsee vesille silloinkin, kun isot veneet joutuvat jäämään satamaan sään takia.

– Parasta on, että saa olla koko ajan ulkona. Kun on taivasalla ympäri vuorokauden, pääsee todistamaan sellaisia luonnon hetkiä, joita muuten jäisivät kokematta, Kalland tunnelmoi. Luontoon saa aivan erilaisen kosketuksen, kun liikkuu hiljaa ja hitaasti. Eläimet ja linnut päästävät lähelleen. Kallandin matkamuistoihin kuuluu muun muassa upea kohtaaminen hyljelauman kanssa.

– Lisäksi pienveneretkeilyssä miellyttää ekologisuus. Soutuveneellä liikkuessa ainoa moottori ovat omat lihakset, Kalland selittää pienveneellä liikkumisen viehätystä.

Omat silmät
ja kokemus oppaina

Kallandin uskollinen matkakaveri on unkarinpaimenkoira Racka.Pienessä avoveneessä kuljettaja on altis kaikille sääolosuhteille. Yllättäviä vastoinkäymisiäkin matkoihin mahtuu, mutta niistä selviää, kun tietää, mitä tekee.

– Veneen koko ei ratkaise, vaan sen kuljettajan kokemus ja taito, Kalland toteaa.

Kallandin periaate on, että matkalla selvitään mahdollisimman pitkälle ilman karttaa ja kompassia. Suunnistamiseen ja väylän löytämiseen käytetään samoja keinoja kuin veneilyn alkuaikoina: omia silmiä.

Vyörypilvi kertoo lähestyvästä ukkosrintamasta. Kuohu taas paljastaa karikon. Kun kulkee vain seitsemän solmun vauhtia, ehtii tehdä havaintoja

Kaikki eivät kuitenkaan halua luottaa pelkästään silmiinsä. Siksi Kalland vinkkaa karttaplotterin olevan varsin hyödyllisen apuvälineen pienveneretkellä.

Anton Kalland luennoi veneretkeilystä messujen ohjelmalavalla hallissa 3 vielä keskiviikkona 16.2. klo 13:30.

 

Lue myös nämä

X