Paripurjehduksen avoin SM, Helsinki: Luhdalle kultaa, Kukkoselle yllätyshopeaa

18.09.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Lars Nyqvist

Kolmipäiväiset paripurjehduksen avoimet SM-kisat purjehdittiin Nyländska Jaktklubbenilla (NJK) Koivusaaressa J-80 veneillä.

Mukana oli 12 venekuntaa. Kisat purjehdittiin enimmäkseen kevyissä tuulissa ja niinpä miehistöjen taktiikka- ja tuulenlukutaito olivat avainasemassa, kun pisteitä laskettiin.

Ennalta vahvin mitaliehdokas oli ahvenanmaalainen Staffan Lindberg, maailman rankinglistan 12:s ja muita haastajia maailman 100 parhaan joukosta olivat Jan Mattsson Helsingistä (59:s) ja Antti Luhta Vaasasta (86:s). Kisan ainoa ulkomaalainen haastaja tuli Virosta, Tallinnan Mati Sepp (ISAF rank 51:s).

Alkusarjana purjehdittiin round robin, jossa jokainen kilpailija kohtaa toisensa kertaalleen, ja voitosta saa aina yhden pisteen. Tällä kertaa kevyet tuulet aiheuttivat sen, että round robin -tulokset jäivät voimaan myös lopullisina tuloksina.

Kilpailun voittaja löytyi selkeällä erolla, jo useita vuosia kotimaan kärjessä purjehtinut Antti Luhta voitti 10 ottelua ja hävisi vain yhden pisteen, vieden näin SM-voiton ensimmäistä kertaa Vaasaan.

Seuraavista sijoista käytiinkin sitten ennennäkemättömän tasainen kamppailu, sillä sijoille 2-6 sijoittuneet miehistöt voittivat kukin 7 ottelua, jolloin keskinäisen järjestyksen ratkaisivat keskinäisten ottelujen voitot.

Yllätyshopealle ja ensimmäistä kertaa naiskipparina avoimen luokan paripurjehduksen SM-mitaleille ylsi Susu Kukkonen, ja pronssille purjehti moninkertainen SM-mitalisti Sam Öhman.