Tilaa
Uutiset

Uusi ohje Lippukomitealta

05.03.2012

KirjoittajaLauri Touri

Lauri Touri

Juuri ilmestynyt Liputusohje 2012 on saatavissa Suomen Purjehdus ja Veneilyn toimistosta.

Asetus huvialusten lipusta edellyttää alan liittojen kuulemista ennen uuden lipputunnuksen hyväksymistä. Vuonna 1992 Purjehtijaliitto ja Moottoriveneliitto perustivat silloisen Merenkulkuhallituksen ehdotuksesta Lippukomitean, jolla oli heraldiikan ja liputuskäytännön asiantuntemusta. MKH nimesi sen viralliseksi lausunnonantajaksi ja pyysi pitämään lippumerkkiarkistoa.

Kaikkien veneseurojen lippumerkkianomukset tulevat ensin komiteaan. Se hioo merkin heraldiseksi ja varmistaa erottumisen jo olemassa olevista. Komitea auttaa hakemuksen laatimisessa ja antaa lopuksi puoltavan lausunnon. Merkistä tehdään kuva seuran ja lipputehtaiden käytettäväksi sekä lippumerkkiarkistoon.

Komitea myös ohjaa oikeaan, merelliseen liputustapaan. Se päivittää liputusohjetta, jonka liitto on hyväksynyt seurojensa noudatettavaksi. Lisäksi komitean jäsenet antavat varsinkin keväisin lippujen ja viirien käyttöä koskevaa neuvontaa seuroille. Lippukomitea myös neuvottelee Sisäasiainministeriön ja Trafin kanssa ja ehdottaa tarvittaessa uusia käytäntöjä.

Julkaisu maksaa 2 euroa + postikulut. Neuvoja numerosta 020 796 4200. Keväällä teksti julkaistaan myös liiton kotisivuilla.

Lue myös nämä

X