Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Uiva 2018: Venepoliisin vinkit pimeneviin syysiltoihin

Venepoliisi muistuttaa, että iltojen hämärtyessä veneilijän on ensiarvoisen tärkeää huolehtia kulkuvalojen kunnosta. Myös suodattimet on hyvä huoltaa.

18.08.2018

KirjoittajaJukka Hiiro

Vaikka lämmintä yhä piisaa huomaa syksyn saapumisen pimenevistä illoista. Auringon lasku ja pimeän meren kyky suorastaan imeä valoa saattavat yllättää valoisiin kesäiltoihin tottuneen veneilijän.

Helsingin venepoliisin esimiehellä ylikonstaapeli Jarmo Niinisellä on onneksi paitsi kokemusta myös myös muutama vinkki niille veneilijöille, jotka aikovat vielä jatkaa vesillä pimeistä illoista huolimatta.

”Ensimmäisenä on tietysti se, että kulkuvalot ehdottomasti kuntoon. Myös tähystys on muistettava”, Niininen sanoo.

Helsingin venepoliisin esimies ylikonstaapeli Jarmo Niininen esitteli Ville 1 -venettä Uivassa. © Jukka Hiiro / Otavamedia

Hänen mukaansa erityisesti Helsingin edustalla kaupungin valot hämäävät helposti tottumatonta veneilijää hämärällä.

”Kaupungin valot loistaa ja heijastuu meren pinnasta. Toisten veneiden kulkuvalojen havainnoiminen on vaikeampaa, kun lähestytään rantaa pimeän avomeren suunnasta”, Niininen sanoo.

Lisäksi liikkeellä on ajoittain myös täysin pimeitä veneitä, joten siksikin tähystäminen on ensiarvoisen tärkeää.

Niinisen mukaan esimerkiksi kiville ajoa tapahtuu kuitenkin valoisan aikaan useammin kuin pimeällä. Osaltaan se voi johtua siitäkin, että valtaosa veneilijöistä hakeutuu yhä rantaan ennen hämärän laskeutumista.

”Toinen mikä tulisi muistaa, on suodattimien vaihdot. Jos suodattimet on jääneet syyshuollossa vaihtamatta, ja keväälläkin, niin kovemmissa syksyn keleissä sakka lähtee helposti liikkeelle ja tukkii pahimmillaan polttoaineletkut. Kun suodattimet on kunnossa, niin koneongelmat eivät niin helposti yllätä syksylläkään”, Niininen sanoo.

Venepoliisin lippulaiva Ville 1 on nähtävissä Uiva 2018 –messuilla silloin, jos tehtävät sen sallivat. Esimerkiksi lauantaina kiirettä näytti riittävän, sillä esittelyssä oli vain vanhempaa kalustoa.

”Jos hälytys tulee, niin ihmiset patistetaan pois veneestä ja lähdetään”, Niininen sanoi perjantaina Uivassa.

Helsingin venepoliisin kausi jatkuu lokakuun loppuun.

”Tämä kausi on ollut tosi kiireinen ihan jo näiden hyvien säiden takia”, Niininen kertoo.

Kiire ja aamusta iltaan jatkuvat työt aalloilla eivät saa venepoliisia kuitenkaan viettämään vapaa-aikaansa maissa.

”Juuri tulin lomalta, ja vietin kolme viikkoa omalla veneellä. Se on kuitenkin niin eri asia, kun on jossain tuolla ulkosaaristossa yksin”, Niininen kertoo.

Talviaikaan venepoliisit siirtyvät normaaleihin järjestyspoliisitehtäviin.

Jutun videolla poliisi esittelee Ville 1 -veneen suorastaan huimaa pysähtymiskykyä.

Ville 1 Uivassa. © Satu Björn / Otavamedia

Lue myös nämä

X