Tilaa
Testit

Tuulimittarit – Mittarissa hyvät ja huonot tuulet

Tuulen voimakkuutta on totuttu arviomaan ihotuntumalla, mutta tarkempiin lukemiin on tarjolla useita eri vaihtoehtoja todellisen tuulennopeuden mittaamiseksi.

14.06.2016

KirjoittajaHannu Räisänen

KuvaajaHannu Räisänen

Tuulen voimakkuuden arvioiminen ilman kokemusta ja vertailukohtaa on yllättävän vaikeaa. Seisoin pitkään avoimella rannalla voimakkaan matalapaineen ylittäessä maisemaa, ja sitä jo toista vuorokautta riepotelleen kovan tuulen armoilla. Yritin arvioida tuulen nopeutta pelkän poskituntuman perusteella ja silmäilemällä tuulen vaikutusta ympäröivässä luonnossa. Lämpötila oli nollan tienoilla, ja ankara tuuli sai ihon nipistelemään kuin pahimmilla pakkasilla. Isotkin puut taipuilivat, ja peitteet lepattivat veneiden päällä.

Vaikka säätiedotuksessa oli varoitettu voimakkaasta tuulesta, tuntui aivan mahdottomalta arvioida sen nopeutta, kun viima puhalsi jatkuvasti ja hönkäisi välillä raivokkaasti puuskissa minua horjuttaen. Otin mielessäni kuitenkin rohkeasti kantaa ja arvelin tuulen nopeuden olevan reilusti yli 20 metriä sekunnissa. Hämmästys oli suuri kun vertasin arvaustani pihan avoimimmalle paikalle pystytetyn tuulimittarin lukemiin – voimakkaammat tuulenpuuskat olivat yltäneet vain 15,9 m/s -nopeuteen.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Kestrell 4000

9,2

<p><strong>Kiitämme:</strong><br /> + monipuolisuutta<br /> + näyttöjen modifiointia<br /> + näyttöjen modifiointia<br /> + datasiirtoyhteyksiä</p>
<p><strong>Moitimme:</strong><br /> – hintaa<br /> – käytön monimutkaisuutta</p>
HINTA: 339 €

MAAHANTUOJA: Ideatakomo Oy
WWW-OSOITE: ideatuli.fi
PAINO: 105 g
MITAT: 127 x 45 x 28 mm
NÄPPÄIMET: 8 kpl, näytön alla
TAUSTA-/PARISTOVALO: on/ei

ARVIO: Testin kallein mittari voi peruskäytössä vaikuttaa turhankin monipuoliselta ja hankalalta käyttää. Toisaalta mittariarsenaalia ja takuuaikaa riittää himokkaimmalle ”näppäin-niilolle” koko rahan edestä. Vesitiiveys ja kelluvuus, lumilämpötilan mittaus sekä monipuoliset liitännät tietokoneeseen ja matkapuhelimeen täydentävät kokonaisuuden.

Bluetooth-versioiden hinnat alk. 459 €.

Veneen suositus: Kestrell 4000 on taatusti oikea valinta säätä tutkivalle ammattilaiselle sekä intohimoiselle ympäristöä tarkkailevalle veneilijälle tai purjehtijalle. Laitteesta puuttuu (toistaiseksi) vain puhelin!

Trotec BA05

8,6

<p><strong>Kiitämme:</strong><br /> + hinta-laatu-suhdetta<br /> + paristoilmaisinta<br /> + selkeyttä<br /> + näyttöä ja kamerakierrettä</p>
<p><strong>Moitimme:</strong><br /> – käyttöliittymää varauksin<br /> – ominaisuuksien määrää</p>
HINTA: 29 €

MAAHANTUOJA: Trotec-Store
WWW-OSOITE: fi.trotec.com
PAINO: 137 g
MITAT: 166 x 54 x 34 mm
NÄPPÄIMET: 2 kpl, näytön yllä ja sivulla
TAUSTA-/PARISTOVALO: on (aut.)/on
ARVIO: Yksittäiset perusominaisuudet ensiluokkaisesta mittaustarkkuudesta ja tukevasta kotelosta alkaen tekevät tästä käsituntumalta mainiosta laitteesta hintaansa nähden erinomaisen. Testaajien yksimielinen valinta jokamiehen tuulimittariksi.

Veneen suositus: Trotec BA05 on hinnaltaan edullinen, mutta teknisiltä ominaisuuksiltaan erinomainen ja kannattava valinta kesäkelien perusmittaria kaipaavalle, myös astetta vaativampaan veneilyyn. (Uusin versio BA06 on ominaisuuksiltaan ja hinnaltaan BA05:n kaltainen).

Kestrell 2500

8,5

<p><strong>Kiitämme:</strong><br /> + koteloa<br /> + tukevuutta</p>
<p><strong>Moitimme:</strong><br /> – hintaa</p>
HINTA: 189 €

MAAHANTUOJA: Ideatakomo Oy
WWW-OSOITE: ideatuli.fi
PAINO: 102 g
MITAT: 122 x 48 x 28 mm
NÄPPÄIMET: 3 kpl, näytön alla
TAUSTA-/PARISTOVALO: on/ei
ARVIO: Erittäin toimiva ja yksinkertainen kahden näppäimen käyttöliittymä, jolla hoituvat muun muassa tuulennopeus-, lämpötila-, ilmanpaine- ja korkeustietojen selaus. Testaajien suosikki kelluvaksi ja vesitiiviiksi veneilijän monikäyttö-mittariksi. NV-versiossa (209 € ) on optinen yönäköä suojaava suodatin.

Veneen suositus: Kestrell 2500 on lisäominaisuuksiensa vuoksi hyvin sisällökäs sääasema jopa ammattilaisen käyttöön. Kelpaa näppärän kokoisena kaveriksi vaativaankin veneilyyn.

Windmate WM-200

8,3

<h3>Kiitämme:</h3> <p>+ tarkkuutta<br /> + vesitiiviyttä<br /> + koteloa ja kamerakierrettä</p>
<h3>Moitimme:</h3> <p>– kankeaa näppäimistöä</p>
HINTA: 94 €

MAAHANTUOJA: Ammeenmäki Oy
WWW-OSOITE: agri.fi
PAINO: 93 g
MITAT: 135 x 48 x 22 mm
NÄPPÄIMET:  3 kpl, näytön alla
TAUSTA-/PARISTOVALO: on/ei
ARVIO: Hinta-laatu-suhde on kohdallaan tässä testin parhaimpiin kuuluvassa tuulimittarissa, jossa kompassi sekä lämpömittari kuuluvat vakiovarustukseen ja tuuliviiri auttaa löytämään tarkan tuulensuunnan. Kahvana toimiva suojakotelo antaa lisää vartta ja tukevan otteen.

Veneen suositus:
Vesitiivis ja kelluva Windmate WM-200 soveltuu vaativaankin veneilykäyttöön hyvin. Tulosvalikon läpikäynti yhdellä näppäimellä mittausjakson jälkeen sujuu nopeasti ja ilman kommervenkkejä.

Skywatch atmos

8,2

<h3>Kiitämme:</h3> <p>+ laatua<br /> + kamerakierrettä</p>
<h3>Moitimme:</h3> <p>– kokoa varauksin<br /> – näytön katselusuuntaa<br /> – mittausta puuskissa</p>
HINTA: 129 €

MAAHANTUOJA: Paratronic Oy
WWW-OSOITE: paratronic.fi
PAINO: 229 g
MITAT: 154 x 66 x 66 mm
NÄPPÄIMET: 4 kpl, näytön yläpuol.
TAUSTA-/PARISTOVALO: on/on
ARVIO: Monipuolinen mittaustulosten esitys, ajastintoiminto ja selkeät näppäinohjeet mittarissa lisäävät tämän instrumentin käytettävyyttä, vaikka mittaustarkkuus ei testeissä ollut paras mahdollinen. Horisontaalisesta potkurista johtuen mittaria ei tarvitse erikseen suunnata tuuleen.

Veneen suositus: Säänkestävä ja kelluva Skywatch Atmos on ammattilaisen tai hartaan harrastajan valinta tuulen, lämmön ja kosteuden pitkäaikaiseenkin mittaamiseen. Erikoisesti suunnitellusta laitteesta saa hyvän otteen ja näppäinten käyttö on miellyttävää.

Skymaster SM-28

7,9

<h3>Kiitämme:</h3> <p>+ monipuolisuutta<br /> + kamerakierrettä<br /> + tarkkuutta</p>
<h3>Moitimme:</h3> <p>– hintaa varauksin</p>
HINTA: 110 €

MAAHANTUOJA: Ammeenmäki Oy
WWW-OSOITE: agri.fi
PAINO: 107 g
MITAT: 143 x 54 x 23 mm
NÄPPÄIMET: 2 kpl, näytön alla
TAUSTA-/PARISTOVALO: ei/on
ARVIO:Mittausominaisuuksiltaan kattava, ja lämpö- sekä kosteusmittauksiltaan erittäin monipuolinen sekä tarkka laite on hyvä, mutta käyttö vaatii hieman tiivistä harjoittelua.

Veneen suositus:
Skymaster SM-28 on vaativalle, mutta myös peruskäyttäjälle soveltuva, hieman hinnakas, luotettava perusmittari. Laitteen avulla onnistuu ympäristösuureiden opettelu mainiosti, maissa, vesillä ja jopa 9000 metrin korkeudessa.

Skywatch Xplorer4

7,9

<h3>Kiitämme:</h3> <p>+ keveyttä, kokoa ja käyttölämpötilaa<br /> + 24 tunnin säätrendiä</p>
<h3>Moitimme:</h3> <p>– yhden näppäimen käyttöliittymää<br /> – himmeää näyttöä<br /> – tuulimittaustarkkuutta</p>
HINTA: 99 €

MAAHANTUOJA: Paratronic Oy
WWW-OSOITE: paratronic.fi
PAINO: 51 g
MITAT: 98 x 39 x 17 mm
NÄPPÄIMET: 1 kpl, näytön alla
TAUSTA-/PARISTOVALO: on/ei
ARVIO: Nousee arvioinnissa korkealle lukuisilla yksittäisillä ominaisuuksillaan kehnohkosta testimittausten (tuuli) aiheuttamasta alhosta. Yhdeksän eri mittaustietoa tekee tästä varsinaisen minikokoisen ilmatieteellisen keruukoneen, mutta kosteusmittari olisi saanut vielä olla. Mittaushistoria 48 tunnilta.

Veneen suositus: Testin toiseksi kevein Skywatch Xplorer4 on pienikokoista, mutta erittäin monipuolista, myös kylmiin olosuhteisiin säähavaintolaitetta tarvitsevan valinta. Minikokoinen potkuri pyörii herkästi, mutta todellisen tuulisuunnan etsiminen on hankalaa.

Kestrell 1000

7,4

<h3>Kiitämme:</h3> <p>+ koteloa<br /> + tukevuutta</p>
<h3>Moitimme:</h3> <p>– taustavalon puuttumista<br /> – lisäominaisuuksien määrää</p>
HINTA: 105 €

MAAHANTUOJA: Ideatakomo Oy
WWW-OSOITE: ideatuli.fi
PAINO: 102 g
MITAT: 122 x 48 x 28 mm
NÄPPÄIMET: 3 kpl, näytön alla
TAUSTA-/PARISTOVALO: ei/ei
ARVIO:
Kevyt, kohtalaisen tarkka ja hintalaatu-suhteeltaan hyvä, vesitiivis ja kelluva mittari, jolla perusasiat hoituvat. Pienestä koosta huolimatta ote mittarista on hyvä ja näppäimet helposti hallittavissa.

Veneen suositus:
Kestrell 1000 ei rasita kukkaroa, mutta laite sisältää tarpeelliset
perustoiminnot nimenomaan tuulimittaria tarvitsevalle veneilijälle tai tuuliharrastajalle.

TFA

7,0

<h3>Kiitämme:</h3> <p>+ hintaa<br /> + näppäintuntumaa</p>
<h3>Moitimme:</h3> <p>– tarkkuutta<br /> – hankalaa yksiköiden vaihtoa</p>
HINTA: 45 €

MAAHANTUOJA: Villen Optiikka
WWW-OSOITE: villenkello.fi
PAINO: 56 g
MITAT: 137 x 50 x 15 mm
NÄPPÄIMET: 2 kpl, näytön alla
TAUSTA-/PARISTOVALO: on/ei
ARVIO:  Suomen myydyimmäksi mittariksi maahantuojan mainitsema TFA on näppärästi käteen sopiva. Jos asetukset on tehty etukäteen, on käyttö sujuvaa hansikaskäsinkin.

Veneen suositus:
TFA on varsin vaatimaton ja ominaisuuksiltaan keskinkertainen, mutta varmatoimisena silti hyvin kokeneenkin veneilijän matkaan soveltuva. Hieman parempi tarkkuus ja käyttöliittymä nostaisi TFA:n helposti seuraavaan luokkaan.

Vaavud

6,0

<h3>Kiitämme:</h3> <p>+ kestävyyttä<br /> + ohjelmiston ominaisuuksia</p>
<h3>Moitimme:</h3> <p>– huonoa tarkkuutta<br /> – kapeaa käyttöaluetta<br /> –  älypuhelimen tarvetta</p>
HINTA: 30 €

MAAHANTUOJA: John Nurminen Marine
WWW-OSOITE: merikartat.fi
PAINO: 17 g
MITAT: 50 x 113 x 20 mm
NÄPPÄIMET: ei
TAUSTA-/PARISTOVALO: ei/puhelinkohtainen
ARVIO: Älypuhelimeen liitettävä kaksikuppinen potkuri on kätevä käyttää ja tuulen nopeuden muutoskäyrää on mukava seurata, mutta vain kohtuullisen alhaisilla tuulilukemilla – puhelinmallista riippuen. Älypuhelimessa on oltava herkkä magneettikompassi.

Veneen suositus: Tanskalainen Vaavud on kiintoisa, todella kevyt ja pienikokoinen kuriositeetti ”oikeiden” tuulimittareiden joukon jatkona ja puolustaa varmasti paikkaansa etenkin tuulen muutosten seurannassa.

Anemometer / Caldwell Wind Wizard

4,8

<h3>Kiitämme:</h3> <p>+ hintaa<br /> + paristoilmaisinta<br /> + keveyttä</p>
<h3>Moitimme:</h3> <p>– tarkkuutta<br /> – käyttöliittymää<br /> – pientä mittausaluetta<br /> – jumittavia näppäimiä<br /> – käyttöä hansikkaat kädessä</p>
HINTA: 25 / 39 €

MAAHANTUOJA: Puuilo Oy / Eränetti
WWW-OSOITE: puuilo.fi / eranetti.fi
PAINO: 59 / 49 g
MITAT: 104 x 57 x 18 / 104 x 40 x 18 mm
NÄPPÄIMET: 2 kpl, näytön yläpuolella
TAUSTA-/PARISTOVALO: on/on
ARVIO: Nämä halvimman hintaluokan laitteet eivät loista oikein millään osa-alueella. Tarkkuus on Caldwelliä lukuun ottamatta aika lailla sinne päin, eikä käytettävyyskään häikäise.

Veneen suositus: Anemometer ja Caldwell Wind Wizard soveltuvat pääasiassa tuulimittausten harjoitteluun tai kotikäyttöön tuuliviirin korvikkeeksi. Lämpömittarina ja suuntaa antavana tuulenhaistelijana ehkä myös päiväretkelle keskustelua herättämään.

Lue myös nämä

X