Tilaa
Uutiset

Tuula Tenkanen olympiakisoihin

20.05.2008

KirjoittajaVenelehti

Suomen Olympiakomitea siunasi Suomen Purjehtijaliiton tekemän esityksen Qingdaon edustuspaikkojen jaosta.

Olympiakomitean valmennuspäälliikkö Kari Niemi-Nikkola myönsi kuitenkin, että Laser Radial -luokan kohdalla keskusteltiin pitkään ja päätös lähettää vasta 17-vuotias Tuula Tenkanen kisoihin oli aidosti vaikea. Hän muistutti kuitenkin, että karsinnat olivat selkeät kaikille osapuolille eikä todennäköisyyksiä tai ennusteita voitu painottaa. Tällä hän tarkoitti lähinnä Qingdaon radoilla purjehtijoita odottavia olosuhteita ja heidän mahdollisia vahvuuksiaan eri keleissä. Näin ollen MM-hopeallaan viime vuonna Suomelle maapaikan hankkinut Sari Multala jäi kisakoneesta.

Suomen purjehdusjoukkue on sekä kautta aikojen suurin että myös varmasti nuorin. Kaikki Qingdaoon lähtevät yhdeksän urheilijaa ovat ilmeisesti nuorempia kuin nuorin Ateenan kisaan osallistunut purjehtija.

Virallinen tavoite Kiinassa on yksi mitali ja kaksi pistesijaa.

Joukkue on:
Silja Lehtinen/Maria Klemetz/Livia Väresmaa (Yngling)
Niklas Lindgren/Heikki Elomaa (470)
Tapio Nirkko (Finnjolla)
Pierre Angelo Collura (Laser Standard)
Tuula Tenkanen (Laser Radial)
Tuuli Petäjä (RS:X-purjelauta)

Lisäksi joukkueeseen valittiin lajijohtajaksi Chris Winter.

KEW 20.5.2008

Suomen Pekingin olympiajoukkueeseen on valittu melojat Anne Rikala (kajakkiyksikkö 500 m ja kajakkikaksikko 500 m) ja Jenni Mikkonen (kajakkikaksikko 500 m) sekä soutulajeihin Sanna Sten ja Minna Nieminen (kevyt pariairokaksikko)

Paraolympialaisissa Suomea edustaa Jussi Mattila 2.4mR-luokassa.

AIEMMAT UUTISET SAMASTA AIHEESTA:

Olympiakarsinta päälaelleen

Hyéresin kansainvälinen regatta päätti suomalaispurjehtijoiden olympiakarsinnat mahdollisimman yllättävällä tavalla.

Tilanne oli kahdessa luokassa avoin ensimmäisen karsintaregatan jälkeen ja molemmissa tapauksissa haastajat veivät pitemmän korren: nuori Tuula Tenkanen Laser Radial -luokassa ja pikkuveli Niklas Lindgren gastinsa Heikki Elomaan kanssa 470-luokassa. Laser Radialissa vahva ennakkosuosikki Sari Multala sortui kahteen hylkäykseen käytettyään tuomareiden mielestä vääriä etenemiskeinoja, eli heilutti Laseriaan liikaa. Tuula kruunasi suorituksensa voitamalla 7. startin ja oli kuudessa purjehduksessa parempi kuin Sari. Hän voitti karsinnan 13 pisteellä. 470-luokassa oli tiukempaa, koska Niklas Lindgren/Heikk Elomaa voitti maapaikan hankkineen venekunnan Joonas Lindgren/Niko Helander 8 karsintapisteellä.

Suomen Purjehtijaliitto on sitoutunut ehdottamaan karsintojen voittajia olympiaedustajiksi, mutta Suomen Olympiakomitea tekee lopullisen päätöksen valintakokouksessaan 20. toukokuuta.

KEW 25.4.2008

Seitsemäs maapaikka jäi saamatta

Star-venemiehistömme Jali Mäkilä/Erkki Heinonen lähtivät toiveikkaina luokan MM-kilpailuihin Floridaan, tähtäimenään hankkia Suomen purjehdusjoukkueelle seitsemäs maapaikka Qingdaon olympiaregattaan.
Tehtävä oli vaikea, koska jaossa oli vain viimeiset neljä paikkaa ja niistä taisteli parikymmentä maata.

MM-regatta meni kuitenkin meikäläisiltä penkin alle ja jo toisessa startissa tuli hylkäys varaslähdön takia. Nejännessä katkesi masto ja viidennessä lähdössä Mäkilä/Heinonen varastivat taas. Loppusijoitus oli 95:s, jolla maapaikka jäi kaukaiseksi haaveeksi.

KEW 18.4.2008

Silja Lehtisen tiimi vauhdissa Qingdaossa

Silja Lehtisen kipparoima Yngling-vene, jossa gasteina purjehtivat Maria Klemetz ja Livia Väresmaa, on ottanut jo kaksi lähtövoittoa Qingdaon esikisaregatassa Kiinassa. Ensimmäinen tuli 18. elokuuta ja toinen 21.8.

Olosuhteet tulevilla olympiaradoilla ovat olleet vaikeat ja väliin on sattunut päiviä, jolloin kevyen tuulen takia ei ole päästy lainkaan purjehtimaan.

Lehtisen Team Audi on 12 naisiston joukossa tällä hetkellä viidentenä ja tavoitteena on vielä ennen torstaipäivän mitalikilpailua kaventaa piste-eroa kärkiveneisiin.

KEW 22.8.2007

Team Audi: Yli odotusten

Team Audi Silja Lehtinen vastasi parhaasta suomalaissaavutuksesta Palma de Mallorcalla, jossa pääsiäisenä päättyi ensimmäinen Euroopan vesillä purjehdittu regatta olympialuokille, Trofeo SAR Princesa Sofia. Sääolot olivat vaihtelevat ja suomalaisia oli edustettuna yhdeksässä luokassa, mutta ainoastaan Silja Lehtinen gastiensa Livia Väresmaan ja Maria Klemetzin kanssa ylsivät kymmenen parhaan venekunnan joukossa viimeisen päivän finaalipurjehduksiin. Vaikka suomalaiset jäivät finaalistartissa pahasti muiden veneiden peittoon ja purjehtivat maaliin vasta 8. sijalle, nousivat he yhteispisteissä hienosti viidenneksi. Tavoite päästä kymmenen parhaan joukkoon täyttyi siten enemmän kuin hienosti. Seuraavaksi on vuorossa vaativa Hyèresin regatta Ranskassa ja heinäkuussa tärkeä MM-regatta Cascaisissa.

Muista suomalaisista ainoastaan starvenepurjehtijamme Staffan Lindberg/Eki Heinonen mahtuivat lopputuloksissa 15 parhaan joukkoon. Purjelautailija Tuuli Petäjä esitti kuitenkin lupaavia otteita Neil Pryde RS:X -luokassa samalla kun Laser Radial -luokassa kaivattaisiin pikaisesti Sari Multalan paranemista akillesjännehaaverista.

KEW 10.4.2007

Multalan akillesjänne poikki

sari

Purjehtija Sari Multalan harjoituskausi on saanut ikävän käänteen. Multalan oikeasta jalasta katkesi akillesjänne kesken harjoittelun viime viikonvaihteessa. Jalka on jo leikattu. Multala kertoo, ettei hän pysty purjehtimaan puoleentoista kuukauteen.

Alkuperäiseen harjoitusohjelmaan kuului ensin viikon leiri Portugalissa ja heti perään kolmen viikon leiri Espanjassa.

HJO 21.2.2007
Kuva: Dan Nerney/Rolex

Naiset vauhdissa Miamissa

Vuoden ensimmäisessä merkittävässä olympialuokkien yhteisessä regatassa Miamissa suomalaiset naispurjehtijat esittivät lupaavia otteita ajatellen Portugalissa heinäkuussa purjehdittavaa tärkeää MM-regattaa, jossa on jaossa 75 % maapaikoista Qingdaon olympiaregattaan 2008.

multala_miami
Sari Multala on löytämässä venevauhdin Laser Radial -luokassa ja otti viiden lähtövoiton turvin selkeän ykköspaikan 67 naispurjehtijan joukossa. Hänen pahimmaksi haastajakseen nousi yllättäen liettualainen Gintare Volungeviciute, kun taas viime marraskussa Helsingissä Vuoden naispurjehtijaksi nimetty Paige Railey epäonnistui pahasti.

lehtinen_miami
Yngling-luokassa Team Silja Lehtinen (Silja Lehtinen, Livia Väresmaa, Maria Klemetz) oli neljäs menetettyään yhden sijan viimeisessä finaalipurjehduksessa. Toinen veneemme (kipparina Andrea Borenius) oli 12:s.

Tapio Nirkko hylättiin koko regatasta saatuaan toistuvat varoitukset veneensä liiallisesta keinuttamisesta. Ennen sitä Nirkko oli ottanut muutaman hyvän sijan ja jopa voittanut yhden osapurjehduksen. 49er-luokassa Siljan veli Lauri Lehtinen oli gastinsa Heikki Soinisen kanssa 28:s. Muut suomalaiset jäivät lopputuloksissa vaatimattomammille sijoille.

Teksti: Kari Wilén 29.1.2007
Kuvat: Dan Nerney/Rolex

Lue myös nämä

X