Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Uutiset

Tutkimusmatkalle Pohjoiselle Jäämerelle

13.08.2013

KirjoittajaKiti Westerback

Jarmo Vehkakoski 

Ilmatieteen laitoksen kaksi nuorta tutkijaa lähtevät elokuussa noin kuukauden mittaiselle koulutusmatkalle R/V Akademik Fedorov -aluksella.

Matkan tavoitteena on tutkia Atlantin veden virtausta Pohjoisella jäämerellä. Atlantin veden sisäänvirtaushaarojen voimakkuuksien ja ominaisuuksien vaihteluiden lisäksi matkalla tutkitaan mannerjalustoilla muodostuvia vesiä ja niiden vaikutusta halokliiniin (vyöhyke, jossa suolaisuus muuttuu paljon syvyyssuunnassa lyhyellä matkalla).

Tutkimusta ja kenttätyöskentelyä

– Matka on osa pitempiaikaista seurantaa ja laivalla järjestetään myös kenttäkoulutusta normaalin tutkimusmatkan yhteydessä, joten siellä saa kokemusta kenttätyöskentelystä. Meren lämpötilaa ja suolaisuutta mittaavien CTD-luotausten lisäksi matkalla huolletaan pohjaan ankkuroituja virtaus-/CTD-mittareita ja asennetaan jäälle erilaisia mittauspoijuja, matkalle lähdössä oleva tutkija Meri Korhonen Ilmatieteen laitoksesta kertoo.

Kesäkoulu toteutetaan IARC:n (International Arctic Research Center, University of Alaska, USA) ja AARI:n (Arctic and Antarctic Research Institute, St. Petersburg, Russia) yhteistyönä ja osana NABOS (Nansen and Amundsen Basin observational system) -projektin kenttämatkaa.

Matkalle osallistuu tutkijoita pääasiassa Venäjältä ja Yhdysvalloista, mutta myös Puolasta, Koreasta ja Japanista sekä pari teknikkoa Britanniasta.

Laivalla mukana olevat parikymmentä kesäkoululaista ovat niin ikään pääosin venäläisiä ja yhdysvaltalaisia, mutta mukaan mahtuu opiskelijoita myös Belgiasta, Norjasta, Ruotsista ja Suomesta.

Lisätietoja

Lähde: Ilmatieteen laitos
Kuva: Jarmo Vehkakoski

X