Jutut

Golden Globe Race: Lehtinen etenee yhä hyvää vauhtia kohti maalia

Teknisistä vaikeuksista huolimatta Tapio Lehtinen nauttii Asteriassa suhteellisen hyvästä vauhdista kohti Les Sables d’Olonnea.

19.04.2019

KirjoittajaKari Wilén

Kuluneen viikon aikana Asterian keskinopeus kohti pohjoista on ollut suunnilleen neljä solmua. Paljon nopeammin veneellä tuskin pystyy luovimaan ilman että hanhenkaulat pohjan alla katoavat. Pasaatituuli puhaltaa koillisesta noin 8 m/s nopeudella, lämpötila on mukavana oloinen eli noin 20 °C ja aallokko kohtuullinen. Vene kulkee tuuliperäsimen ohjauksessa.

Viikko sitten Tapio Lehtinen kuvasi gopro-kameralla veneen vedenalaista osaa ja huomasi riemukseen, että hanhenkaulakasautumat näyttivät jostain syystä pienentyneen.

Sen sijaan kipparilla on sähköntuotanto-ongelmia, sillä viime sunnuntaina Tapio lähetti viestin, että hydrogeneraattori oli lopettanut toimintansa. Radioamatöörien kautta Tapio on saanut korjausohjeita, mutta hän purjehtii nyt ”pimeänä”, eli minimi sähkönkulutuksella. Aurinkopaneelit lataavat kuitenkin jonkin verran auringon ollessa korkealla.

Tapiolla on vaihtoehtoina korjata hydrogeneraattori tai vaihtaa se varalla olevaan. Molemmat toimenpiteet ovat hankalia ja tiistaina kävi ilmi, että veneen perässä oleva laite olisi hajonnut ja vaihto olisi ainoa mahdollisuus. Vaikea toimenpide veneen kulkiessa aallokossa. Järjestäjien keskiviikkoisen tiedotteen mukaan Tapiolla ei olisi enää myöskään kaasua muonan lämmittämiseen, mutta aikaisemmin kippari on viestittänyt, että hän on löytänyt veneestä varapullon.

Edessä on ajoittain heikkenevää ja itään päin kääntyilevää tuulta. Mutta Azorien korkeapaineen tyvenet ovat vielä viikon matkan päässä ja yleensä valtameripurjehtijat pyrkivät kiertämään alueen lännen kautta.

X