Jutut

Tapio Lehtinen jumissa Uuden-Seelannin rannikolla: ”V**un barnakkelit”

Tapio Lehtinen on juuttunut Uuden-Seelannin eteläkärjen ja Stewardsaaren väliin, ja joutui jopa kääntymään takaisin kohti Tasmaniaa turvallisuutensa vuoksi. Pohjan vallanneet hanhenkaulat estävät veneen nousun vastatuuleen käytännössä täysin.

20.11.2018

KirjoittajaAri Inkinen

”Vitun barnakkelit” ovat Tapio Lehtisen omin sanoin syy tämänhetkisiin ongelmiin.

”Kun valitsin venettä 23 mahdollisesta, valitsin sen joka mielestäni oli paras vastatuuleen kryssatessa, mutta barnakkelit ovat tuhonneet veneen nämä ominaisuudet kokonaan tässä vaiheessa. Minulla on nyt kisan ainoa vene joka ei nouse vastatuuleen”, Lehtinen manaa.

Ja nousemattomuus on nyt muodostunut ongelmaksi. Lehtinen purjehtii Uuden-Seelannin eteläkärjen ja Stewardsaaren välissä merialueella, jossa etelänpuolella on vaarallisia karikoita. Ei aivan lähellä, mutta riittävän lähellä, jotta se herättää huolta purjehtijassa. Ja koska vene ei nouse riittävästi välttääkseen vastatuulen aiheuttaman huolestuttavan tilanteen, Lehtinen on kääntynyt takaisin kohti Tasmaniaa. Tällä tavoin hän on saanut suojan puolelle riittävästi merta ollakseen turvassa matalikoilta.

Tapio Lehtinen itse toteaa radioamatöörien kanssa käymässään keskustelussa, että purjehtii pari päivää suojaan ja sään rauhoituttua lähtee takaisin muiden perään.

Hanhenkaulat ovat Tapio Lehtisen suurin murhe, kun pienemmät murheet on kunnostettu. Keulan vesitiiviiseen osastoon valuu edelleen vettä kansihelan rei’istä, ja Lehtinen pumppasi sieltä eilen 80 litraa takaisin mereen.

Murheet liian löysän etustaagin ja rullapurjeiden kulumisen kanssa ovat hallinnassa, sen sijaan sähköongelmat jatkuvat edelleen. Eivät tosin entisenlaisina, jolloin ne uhkasivat halvauttaa koko veneen sähköjärjestelmän.

Tapio Lehtinen on edelleen kuudentena kisassa, nyt noin 850 mpk viidentenä olevasta Istvan Koparista ja noin 4 500 mpk kisaa johtavasta Jean-Luc van den Heedestä.

Mastorikosta kärsinyt van den Heede oli jo matkalla Chilen Valparaisoon korjaamaan venettään, mutta saatuaan ranskalaisten radioamatöörien kautta apua mastoekspertiltä, hän korjasi mastoa sen minkä pystyi ja päätti jatkaa matkaa kohti maalia. Hänellä on runsaan 1300 mpk:n etumatka toisena purjehtivaan Mark Slatsiin.

X