Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Talven kylmimmät hetket vielä edessä – Suomenlahti tuskin ehtii enää jäätyä

Päivä pitenee tähän aikaan vuodesta eteläläisessä Suomessa noin viisi, Keski-Suomessa kuusi ja Pohjois-Suomessa 8-10 minuuttia päivässä.

31.01.2020

KirjoittajaMarkus Mäntykannas

Vanhan kansan sanonnan mukaan talven selkä taittuu näillä main. Sanontoja on kuitenkin useita: yhdessä Heikki taittaa talvenselän, toisessa Paavo (25. tammikuuta) ja kolmannessa vasta kynttilänpäivä helmikuun toisena päivänä. Meteorologisessa mielessä talven selän taittumista saadaan kuitenkin odotella helmikuun ensimmäisille viikoille: rantakaistaleella toisella ja sisämaassa ensimmäisellä viikolla. Tämän jälkeen lämpötila nousee nopeasti, kun aurinko alkaa lämmittää.

Päivä pitenee 5-10 minuuttia päivässä

Päivä pitenee tähän aikaan vuodesta eteläläisessä Suomessa noin viisi, Keski-Suomessa kuusi ja Pohjois-Suomessa 8-10 minuuttia päivässä. Vaikka muutos on hitain Suomen eteläisimmissä osissa, en voi kiistää, ettenkö olisi laittanut sitä jo merkille. Esimerkiksi Helsingissä päivän kesto ylittää helmikuun alussa jo kahdeksan tuntia. Tämä on suuri edistys, kun vertaa talvipäivänseisaukseen (22.12.2019), jolloin päivän kesto oli 5,5 tuntia. Valon määrän piteneminen on varma kevään lupaus!

Talven kylmimmät hetket saattavat vielä koittaa

Tämän ennätyslämpimän tammikuun jälkipuolella tavanomainenkin sää saattaa tuntua kylmältä. Forecan kuukausiennusteen mukaan merkittävää kylmenemistä ei ole luvassa helmikuussakaan, mutta ensi viikko näyttää kuitenkin viime aikaista kylmemmältä. Pidän ihan mahdollisena sitä, että eteläänkin saadaan useampi pakkaspäivä ja vähän lunta. Näin lämpimän tammikuun jälkeen helmikuu saattaa hyvinkin olla vuoden kylmin talvikuukausi – joskus se on vasta maaliskuu. Hieman ironisesti tässä voikin käydä niin, että kun alamme odottaa kevään tuloa, sää muuttuukin talviseksi.

Surkea jäätilanne on lähiviikkoina paranemassa maan keski- ja pohjoiosassa. Myös Pohjanlahdella ja Perämerellä uutta jäätä on päässyt muodostumaan viime päivinä ja todennäköisesti sen pinta-ala kasvaa lähiaikoina. Etelä-Suomi on vähän kiikun kaakun: vaadittaisin pidempi pakkasjakso, jotta jäätä alkaisi muodostua sisävesille. Suomenlahden ja Selkämeren osalta tilanne näyttää tämän talven osalta toivottomalta: en enää usko, että kunnon jäitä saadaan. Merivesi on tällä hetkellä niin lämmintä, ettei se ehtisi kokonaan jäätyä kunnon pakkasillakaan.

Lue myös nämä

X