Isot purjelaivat tulevat taas. Helsingissä ne vierailevat heinäkuun 4.–7. päivinä, Turussa 18.–21. ja viimeisenä Suomen satamana Maarianhaminassa 24.–27. heinäkuuta. Siirtymät yli 60 laivan regatta purjehtii enemmän ja vähemmän vakavasti kilpaillen, joten etelärannikolla ja Saaristomerellä veneilevän kannattaa pitää kamerat valmiina.
Näyttävimpiä ovat suurimman A-luokan purjelaivat. Niihin kuuluu tapahtuman tällä kertaa kaukaisin vieras, Tyynenmeren rannalta Equadorista saapunut komimastoparkki Guayas. Alus on myös miehistöltään joukon suurimpia, sillä vakituista väkeä on 96 henkeä ja koulutettavia kadetteja sekä Tall Ships -nuorisoa yhteensä 57 henkeä.
Vuonna 1976 valmistunut Guayas on poikkeuksellinen hanke sikäli, että nimenomaan armeijan koululaivoiksi ei juuri ole näin tuoreita aluksia tehty. Sen valmistus olikin kansallinen projekti, vaikka rakennustelakka Astilleros Celaya valittiinkin naapurimaa Kolumbiasta. Kolme laivaa syntyy edullisemmin kuin yksi, ja samassa paikassa valmistettiin kaksi sisaralusta, Simón Bolivar Venezuelaan sekä meilläkin aiemmissa Tall Shipseissä nähty meksikolainen Cuauhtémoc.
Guayas vihittiin armeijan käyttöön 1977, kun se oli läpäissyt Lloydsin testit ja tarkastukset. Aluksessa on teräsrunko, sen pituus on 78,4 m ja siihen nähden 10,16 m leveys on melko vähän. Uppouma on hieman yli 1 300 tonnia, mikä antaa oikaisuvoimaa kolmeen, jopa 38 metriä kannen yläpuolelle nousevaan mastoon sijoitetuille yli 1 400 neliömetrille purjeita.
Vähintään yhtä paljon kuin koulutusta varten Guayas rakennettiin pienen valtion lähettilääksi ja käyntikortiksi maailman suurille merille. Se onkin vakiovieras Tall Ships -tapahtumissa eri puolilla maailmaa osallistuttuaan niihin lähes 30 kertaa. Pisin yhtäjaksoinen kiertue oli maailmanympäripurjehdus vuosina 2015–16, jolloin Guayas taittoi 33 000 meripeninkulmaa ja vieraili 22 eri maassa.
Viranomaislaiva se silti on, eikä pelkkä huvialus. Lokakuussa 2021 Guayas näytti vakavaa puolta toiminnastaan, kun se pysäytti ja otti haltuunsa huumeita salakuljettaneen sukellusveneen Kolumbian rannikolla. Rikolliset vangittiin ja yli viideksi tonniksi arvioitu kokaiinilasti takavarikoitiin.
Lisätiedot