Halvimmissakin avoveneissä halutaan matkustaa entistä mukavammin. Rekisteritilastojen kärkisijoilla keikkuu monta kohtuuhintaista, tuplapulpeteilla varustettua mallia, joissa säästyy roiskeilta, tuulen tuiverrukselta ja takapuolen puutumiselta.
Yksikuorisista lujitemuoviveneistään tunnettu Suvi on yksi tuplapulpettiveneillä menestystä saavuttaneista merkeistä. Jatkoa osasi odottaa, mutta ei ehkä niin pieneen kuin 4,5-metrin kokoluokkaan, johon uutuusmalli 4540 Duo asettuu. Eikä sitä suinkaan ohjata peräpenkiltä, vaan nykyajan tyyliin kuskille sekä vieruskaverille on erillisistuimet.
Valmistajan tavoite on ollut tehdä paitsi markkinoiden pienin, myös samalla edullisin tämän konseptin vene. Suvi 4540 Duo maksaa pyöreästi 11 000 euroa suurimman sallitun, 30 hevosvoiman, Yamahan kanssa.
Samalle tasolle tuskin pääsee yksikään kaksikuoristen lujitemuoviveneitten valmistajista, mutta kova kilpailija on ABS-muoviin luottava Terhi, jonka viime vuonna esitelty 475 BR on pakettihinnoiltaan melko lähellä Suvia.
Esittely on julkaistu Vene-lehdessä 1/2017.
Tiiviisti suojaisaan tilaan
Suunnittelun suurin haaste on epäilemättä ollut, millä tavoin pieneen veneeseen mahdutetaan kaksi pulpettia, erillisistuimet niiden taakse sekä peräpenkki. Ja käytännölliset tilat keulaankin.
Perinteisellä kalustuksella tätä mallia olisi ollut melkeinpä mahdoton toteuttaa. On tarvittu uutta ajattelua. Jalallisten istuinten sijaan kuski ja vieruskaveri istuvat laatikkomaisilla, kiinteästi sisärakenteisiin laminoiduilla istuimilla. Ne ovat sen verran pienikokoisia, että tilaa on jäänyt täysmittaiselle peräpenkille.
Kriittisen tarkastelun paikka on tietenkin peräpenkillä istuvien jalkatila, ja silloin paljastuukin veneen nerokkain idea: erillispenkkien takaosiin on tehty syvennykset, joiden ansiosta pitkäjalkaisetkin kaverit mahtuvat tyydyttävästi matkustamaan peräpenkin sivuilla.
Jos venettä katsoo kalamiehen silmin, huomaa kyllä heti, ettei perässä ole paljoa tilaa pyöriä ja hyöriä. Keulassa esteetöntä liikkumatilaa on kohtalaisen kaistaleen verran, tuskin kuitenkaan riittävästi aktiiviharrastajalle.
Markkinoilla on monia tilavampia malleja, mikäli kalapaatiksi syystä tai toisesta haluaa tuplapulpettiveneen. Toki Suvi 4540 Duoa voi ajatella mökkiveneenä, jolla silloin tällöin pysähdytään uistinta heittelemään, mutta jota kuitenkin pääasiassa käytetään huvi- ja yhteysajeluissa.
Säilytystilaa kaipaaville Suvi on ilahduttava uutuus. Erikokoisia lokeroita on kaikkien muiden kalusteiden paitsi pulpettien yhteydessä. Paljon enempää ei tämän kokoiseen veneeseen tohdi toivoa. Keulan ja perän köysiboksit ovat nättien laminaattikansien alla.
Pienistä asioista huomaa, että ulkoisiin seikkoihin panostetaan entistä enemmän myös ”jokamiehen veneissä”. Pisteet myös siitä, että Suvin boksit aukeavat vaivattomasti yhdellä sormenliikkeellä – näin ei ollut Suvin aiemmin suosimissa muovilaatikoissa.
Suurimpiin säilytystiloihin, peräpenkkiin ja keulan sivulokeroon kaipaisi kumpaankin kaasujousta. On ikävä pidellä kantta auki toisella kädellä ja kaivella tavaroita toisella. Siispä esimerkkiä vain Suvin isommista malleista, joissa vastaavat tilat on varustettu kaasujousilla.
Kuskin ja vieruskaverin takapuolten alle, erillispenkkien runkoihin, on saatu pari hyvää säilytystilaa. Pulpetteihin tai niiden lähistölle voisi vielä sovitella sellaista pienten varusteiden lokeroa, josta vaikkapa kiikarin saisi nopeasti käsiinsä ajon aikana.
Säyseää kyytiä hyvässä ”ryhdissä”
Ohjaamon mitoitukset ovat varsin onnistuneet. Pitkäkin kuski saa tyydyttävän ajoasennon, vaikka penkki ei tarjoa mitään säätömahdollisuuksia. Kaideputkien varassa oleva selkänoja tuntuu ihan mukavalta ainakin lyhyiden lenkkien perusteella.
Sopivasti sivuille taittuvat tuulilasit pitävät pahimman viiman loitolla. Kyytiläisten parasta ajatteleva kippari hankkii epäilemättä vielä vetoketjulla varustetun peitteen pulpettien väliin.
Veneen tehosuositukseksi on ilmoitettu 25–30 hevosvoimaa. Valmistaja kuitenkin kertoo, että pienimmillään siihen riittää Yamahan 20-hevosvoimainen ”isolohkomalli” (20 DETL).
Koeajon perusteella vaaka kallistuu vahvasti kolmekymppiseen, etenkin jos vene tulee useamman kuin yhden henkilön käyttöön. Kolmekymppisellä vene nousee nätisti liukuun 2–3 kolmen hengen kuormilla. Maksimikuormalla eli neljän hengen käytössä yhden on piipahdettava keulassa liukuun nousun onnistumiseksi.
Kaarteissa vene kallistuu yhden hengen kuormalla näinkin paljon, mutta pysyy kyllä käskijänsä hanskassa.
Huippunopeudeksi mitattiin kahden hengen kuormalla 24,5 solmua. Sähäkkää kyytiä Suvi ei siis tarjoa, mutta on helppo uskoa, että monelle mökkiveneilijälle vauhti riittää.
Hieman sporttisempaa fiilistä saa yksin ajettaessa, jolloin vene saattaa kallistua tiukoissa kaarteissa niin, että pärskeet käyvät törmäyslistaan. Vaaratilanteita ei kuitenkaan synny. Parasta yksin ajettaessa on, että kulkuasennon saa suoristettua kivasti moottoritrimmiä nostamalla.
Kahden tai useamman henkilön kuormalla kulku on rauhallisen tasapainoista. Keliominaisuuksien testaamiseen ei nyt tarjoutunut tilaisuutta, sillä ensiajot tehtiin tyynenä päivänä suojaisalla järvellä.
Ohjaamossa on kaikki tarpeellinen oikeilla paikoillaan.
Suvi 4540 Duo sulautuu hyvin valmistajansa mallistoon. On mielenkiintoista nähdä, millaista sen suosio tulee olemaan verrattuna 4750 Duo ja 5050 Duo -malleihin, jotka kummatkin ovat olleet viime vuosina Suvin kuumimpia myyntivetureita.
Joidenkin katseet saattavat kääntyä isompiin malleihin, sillä 4540 on kalustettu hyvin tiiviisti. Mutta varmasti on niitäkin, jotka etsivät mukavaa mökkivenettä niin edulliseen hintaan ja edullisin käyttökustannuksin kuin markkinoilta suinkin löytyy. Kilpailijoitaan pienemmällä koneteholla pärjäävää Suvi voi siinä tapauksessa olla vaikea ohitettava.