Tilaa
Arvostelut

Suuri reittikirja

03.05.2017

KirjoittajaAri Inkinen

KustantajaTurun Partio-Sissit ry
Hinta85 €

Turun Partio-Sissien vuosikym­menten mittainen hullunrohkea haave on vihdoinkin toteutunut. Lukemattomia saariston satama­oppaita julkaissut partiolippukunta on saanut valmiiksi Saaristomeren ja Raumanmeren alueet kattavan opuksen, jossa kerrotaan reiteistä, joita eivät reimarit reunusta.

Saaristomerellä on virallisia veneilyväyliä noin 900 meripe­ninkulmaa. Partio-Sissien kirja esittelee parisentuhatta lisää. Suurimman osan väylistä jokainen kokenut veneilijä näkee merikar­toista itsekin etenkin, jos osaa hyödyntää tarjolla olevia satelliit­tikuvia apuna. Niissä näkyy paljon kiviä, joita ei kartoista näe.

Suuri Reittikirja on ollut voi­mainponnistus jo ajettujen ja luodattujen meripeninkulmien vuoksi. Lisäksi suuri osa tiedoista on tarkastettu moneen kertaan eri lähteistä. Apuna työssä ovat olleet mm. Merikarhut.

Kirja on myös mielenkiintoinen tietopaketti vesien luotauksesta. Samalla se antaa hyvän käsityksen luotausten perusteella tehtyjen karttojen luotettavuudesta yleen­sä. Tämä voi yllättää monet.

Vaikka kirja on kallis ja paino­asultaan paikoin hyvin epäselvä, on se maksetun hinnan arvoinen. Se tuo Saaristomerellä liikkujalle aivan uudenlaisia maisemia kun­han pitää mielessä: vastuu on vii­me kädessä aina veneen kipparin!

Turun Partio-Sissit

Lue myös nämä

X