Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Beneteau Oceanis 51.1 ja Hanse 548 – Suuret ja näyttävät

Viime vuosina suuret sarjatuotantovalmistajat ovat pyrkineet todella suurten jahtien markkinoille. Veneissä korostuu soveltuvuus monenlaiseen käyttöön.

20.06.2018

KirjoittajaPasi Nuutinen

KuvaajaBertel Kolthoff ja Pasi Nuutinen

Rajat perheveneen ja edustus-, charter- tai vaikka ison porukan kimppapurren välillä ovat aina jokseenkin hämäriä. Viime kädessä niillä ei ole suurta väliä, vaan käyttäjä itse ratkaisee tilanteen tarpeidensa mukaan.

Veistämölle on suuri plussa, että sama vene sopii tyydyttävästi moneen käyttöön. Jos jo pienempiä pursia hankittaessa käyttöpäivien määrällä arvioidaan hankkeen ”kannattavuutta”, vielä enemmän niin tehdään suuren ja kalliin kohdalla. Ihannetilanteessa yrityksen edustustiloina toimiva vene on myös yrittäjäperheen omin voimin purjehdittavissa, tai tuttavaperheiden yhteinen ”välimeren-huvila” tienaa lomien välissä kulunsa vuokraveneenä.

Kaikkia näitä yrittävät toteuttaa Beneteau Oceanis 51.1 ja Hanse 548. Kun ne osallistuivat Euroopan Vuoden Vene -kilpailuun perheveneiden sarjassa, ne samalla nostivat luokan veneiden keskikoon kaikkien aikojen suurimmaksi; olihan voittajavene Jeanneaukin 44-jalkainen (Vene 2/2018).

Silti Oceanis ja Hanse kuuluvat selkeästi tähän sarjaan eivätkä luksuspursiin. Ne edustavat suurten sarjatuotantovalmistajien viime vuosikymmenen suuntausta laajentaa yli 50, jopa yli 60 jalan kokoluokkaan. Vaikka tilaa ja ylellisyyttä on tarjolla ennennäkemättömästi, erot niin rakenteissa, materiaaleissa kuin viimeistelyssä perinteikkäämpiin premium-valmistajiin ovat selkeät.

Niin myös hintaerot, sillä esimerkiksi näiden pursien kokoiset ”oikeat” luksuspurret maksavat helposti kaksi kertaa enemmän.

Molemmat purret edustavat valmistajiensa tuoreimpia mallistoja. Hansen 8-sarja on reilussa vuodessa kasvanut neljäksi veneeksi, mutta modernisointi vanhoihin verrattuna on ollut melko maltillista – enemmän ”evoluutio kuin revoluutio”, konsulttiklisettä lainatakseni. Vähäisellä miehistöllä sujuvat purjemanööverit ja kilpailukykyinen hinta/laatusuhde ovat edelleen veistämöiden ydintavoitteita.

Oceaniksen .1-sarjan historia juontaa useamman vuoden taakse, mutta sen filosofia on muuttunut oleellisesti matkan varrella. Ensimmäisissä 35–41-jalkaisissa kokeiltu idea muunneltavasta sisustuksesta ei ottanut tulta. Kuten myöhemmät isosisarensa 55 ja 51, ne myydään nyt kiinteästi kalustettuina ja varustettuina, mutta edelleen kolmessa eri lähtötasossa. Easy on yksinkertaisin, täyspäiväiseen charter-työhön tai vaivattomaan peruspurjehdukseen tarkoitettu vene, jossa yksinkertaisella heloituksella hallitaan itsejalustuvaa keulapurjetta ja rullaisoa, ilman ihmeellisiä mukavuuksia sisälläkään. Comfortiin on lisätty purjevalikoimaa, vinssipari, mukavuuksia sisälle ja viimeistelyä kansille. First on urheilullisin versio korkeine mastoineen, syvempine köleineen ja laadukkaampine kansiheloineen.

Lue esittely Vene-lehdestä 6/2018.

 

 

 

X