Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Suosikkimalli Yamarin 65 DC on päivitetty

07.09.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Heikki Juuri-Oja

Yamarin 64 DC on ollut Suomessa suosittu vene. Sen valmistus aloitettiin vuonna 2004 esikuvinaan Yamarin 6110 ja sen edeltäjä 6100. Mallien yhteenlaskettu tuotantomäärä ylittää 2 500 kappaleen rajan.

Sittemmin maailma on muuttunut, eivätkä tietyt 64 DC:n ominaisuudet enää täytä kaikkia vaativien kuluttajien toiveita. Mallistoaan ajoittain aktiivisestikin päivittävälle Konekesko Marinelle tämä ei ole iso ongelma – päivänvalon näki 65 DC. Kokonaan uutuus ei vielä korvaa 64 DC:tä, jonka tuotanto jatkuu myös vuonna 2012.

65 DC:ssä on täsmälleen sama runko kuin 64 DC:ssä. Mitäpä sitä toimivaa muuttamaan. Rungon puolesta molemmilla veneillä voi pirskahtaa lahden yli Tallinnaan, jos siltä tuntuu. Trimmilevyjen avulla matkustusmukavuus paranee, kun aallonkorkeus kasvaa.

Kajuutassa on valmistajan mukaan lisätilaa joka suuntaan. Suurin ulkoinen muutoksen kohde on ollut kajuutan ovi, joka on nyt kuskin pulpetin sisään piiloon liukuva ja keskellä.

Kojelaudan muutoksilla, kajuutan ovijärjestelyllä ja keulakannen korotuksella on ollut yllättävän suuri merkitys kokonaisuuden ulkonäölle. Myös tuulilasi on uusittu entistä virtaviivaisemmaksi.

Moottorin tehosuositusalue on 65 DC:llä laaja, 115-225 hevosvoimaa. Testiveneessä oli 150 hv:n Yamaha. Silläkin huippunopeus nousi kahden hengen kuormalla 42,5 solmuun.

Heikki Juuri-Oja

Ajoimme 65 DC:llä Helsingin Vuosaaresta Kotkaan ja takaisin. Yhteensä meripeninkulmia kertyi 120. Pidimme yllä noin 30 solmun keskinopeutta, jolloin polttoaineen kulutus oli ajotietokoneen mukaan kohtuullisesti tasan yksi litra / mpk.

Itäisellä Suomenlahdella vajaa puolimetrinen terävä aallokko olisi ollut haastava useimmille veneille. Oikeaoppisilla moottoritrimmin ja trimmilevyjen säädöillä Yamarin 65 DC:n kulku oli kuitenkin erinomaisen pehmeää, pääosin nautittavaakin, kaikkiin eri aallonsuuntiin.

Ajaminen oli helppoa, vene käyttäytyi johdonmukaisesti ja ohjaamossa kuskin työkalut olivat oikeilla paikoillaan.

Sadekuuron yllättäessä tuli todettua, ettei ajokuomun paikalleen saaminen kestä monta minuuttia. Avatun kuomun takia tavoitekeskinopeudesta ei tarvinnut tinkiä, ylimääräistä räminää sen tukirakenteet eivät aiheuttaneet.

Heikki Juuri-Oja

Keulakajuutassa yöpyy suhteellisen mukavasti kaksi. Luonnonvaloa tilaan tulee tumman oven läpi sekä avattavista runkoikkunoista.

Tekniset tiedot

Teksti ja kuvat: Heikki Juuri-Oja
Testiavustus Seppo Katajisto ja Esko Linkovuori

Tiivistelmä Vene-lehden 8/2011 jutusta

Katso kuvat

 

Pituus 6,30 m
Leveys 2,50 m
Paino n. 1 170 kg
CE-luokitus C (rannikko)
Moottori 115-225 hv
Hinta alk. 31 690 euroa
Valmistuttaja Konekesko Oy, Vantaa
Myynti www.yamarin.fi
X