Tilaa
Jutut

Suomen ympäristökeskus: Merialueilla sinileväkukintojen riski kesällä huomattava

02.06.2022

Kirjoittajaveneen toimitus

KuvaajaOtavamedia/suvi laine

Ympäristökeskuksen mukaan laajojen sinileväkukintojen riski Suomen merialueella pysyy tänä kesänä edellisten kesien tasolla, sillä Itämeren ravinnetilanne on pitkälti ennallaan. Sinilevälauttojen muodostumisriski on huomattava pohjoisella Itämeren pääaltaalla, Suomenlahdella, Saaristomerellä ja eteläisellä Selkämerellä. Selkämerellä sinileväkukinta ei välttämättä rajoitu vain eteläiselle alueelle. Perämerellä riski on edelleen vähäinen.

Lopullisen levätilanteen ja pintalevälauttojen esiintymisen ratkaisevat kesän sääolot. Sinilevätilanne voi muuttua nopeasti, ja sen paikallinen vaihtelu voi olla suurta.

SYKE tiedottaa sinilevätilanteesta viikoittain aina torstaisin elokuun loppuun saakka.

Sinilevä viihtyy lämpimässä vedessä. Runsaan kukinnan muodostuminen vaatii noin parin viikon suotuisat olosuhteet. Pintalevälauttojen kulkeutuminen rannikolla riippuu tuuli- ja virtausoloista. Kukinnat runsastuvat heinäkuun alkupuolella, huippu ajoittuu heinäkuun jälkipuoliskolle ja elokuun alkuun.

Kaikkiin sinileväkukintoihin tulee suhtautua varoen, sillä ne voivat aiheuttaa terveyshaittoja ihmisille ja kotieläimille. Sinilevissä on myrkkyjä tuottavia levälajeja, eikä levien myrkyllisyyttä pysty arvioimaan silmämääräisesti.

Lue myös:

Tunnista sinilevä ja harmiton merilevä

Pikatesti: Helppo sinilevätesti BlueGreentest

Leväkukintariski 2022. Valkoinen alue jätetty arvioimatta talven ravinnetietojen puuttumisen vuoksi. Kuva: SYKE

Lue myös nämä

X